Trest pre kapitána Dragana rozvadil Srbov a Chorvátov

Legendárny veliteľ srbských polovojenských jednotiek v Chorvátsku sa po štvrťstročí dočkal trestu. Súd v Splite v utorok uznal Dragana Vasiljkoviča (62) vinným z vojnových zločinov a vymeral mu 15 rokov väzenia. Je to veľa, alebo málo? Spokojní nie sú Srbi ani Chorváti.

27.09.2017 10:50 , aktualizované: 28.09.2017 10:33
Vojnový zločinec, Dragan Vasiljkovič Foto:
Dragan Vasiljkovič (v strede) počas súdneho pojdenávania v Splite v roku 2016.
debata (8)

Odsúdený, známy pod prezývkou kapitán Dragan, vinu odmieta. „Spomínané zločiny som nespáchal a spáchané ani neboli,“ citovala agentúra Beta jeho reakciu na verdikt súdu. Podľa rozsudku je zodpovedný za mučenie, zlé zaobchádzanie a zabíjanie zajatých chorvátskych vojakov a policajtov v Knine v roku 1991 i za útok na mesto Glina, pri ktorom v rovnakom roku zahynuli civilisti, ďalší boli vyhnaní z domovov a pri drancovaní prišli o majetok.

Vasiljkovičovi obhajcovia už dali najavo, že proti prvostupňovému rozsudku sa odvolajú. Paradoxne tak môžu svojmu mandantovi pobyt za mrežami predĺžiť. Keby verdikt nadobudol účinnosť, odsúdený by ihneď mohol požiadať o odpusteniu zvyšku trestu. Vasiljkovič, ktorý sa pred spravodlivosťou skrýval v Austrálii, totiž vo svojej druhej vlasti, kde pod menom Daniel Snedden pracoval ako trenér golfu, strávil vo vydávacej väzbe takmer desať rokov, čo sa mu spolu s takmer dvoma rokmi odsedenými v Chorvátsku zaráta do výkonu trestu. Po odpykaní dvoch tretín dĺžky trestu je v Chorvátsku zvykom odsúdených podmienečne púšťať na slobodu.

Mnohým Chorvátom sa vymeraný trest máli. Ani vysvetlenie, že Vasiljkovič musel byť súdený podľa starých juhoslovanských zákonov, ktoré pri podobných zločinoch rátali s polovičnými trestnými sadzbami ako súčasné chorvátske právne normy, mnohých veteránov neuspokojilo. „Nedali mu ani po jednom roku väzenia za každého z mojich zabitých druhov,“ povedal Ivan Turudič, predseda regionálnej organizácie chorvátskeho Združenia väzňov srbských koncentračných táborov pre portál Index.hr.

V Srbsku, kde ešte stále prežíva kult, ktorý si kapitán Dragan vybudoval vo vojne sprevádzajúcej rozpad Juhoslávie, boli reakcie ešte búrlivejšie. Režim Slobodana Miloševiča využíval krajana z Austrálie, ktorý sa vrátil do vlasti, aby bojoval za Srbov v Chorvátsku, ako účinný propagandistický nástroj. Provládne médiá spriadali o „srbskom Che Guevarovi“ mýty, nacionalisti nosili tričká s jeho portrétom a „hrdinské skutky“ kapitána Dragana i jeho jednotky Knindža (názov vznikol spojením Kninu, bašty chorvátskych Srbov, s japonskými majstrami bojových umení) sa dokonca stali námetom pre populárny komiks.

Srbská vládna strana SNS proces označila za „politický“. „Odsúdili všetkých Srbov, ktorí sa začiatkom 90. rokov postavili na obranu svojich kolektívnych práv a svojho štátu“, citovala agentúra Tanjug podpredsedu SNS. „Pomsta nahradila spravodlivosť,“ doplnil podľa portálu B92 minister obrany Aleksandar Vulin.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Chorvátsko #vojnové zločiny #Dragan Vasiljkovič