Spojené štáty začali stavať prototypy plotov na hranici s Mexikom

Americká vláda oznámila začatie výstavby prvých ôsmich dielov bariéry na hranici s Mexikom. Štyri prototypy segmentov budú z betónu, ďalšie štyri z iných materiálov, oznámil dnes Úrad colnej a hraničnej ochrany (CBP). Výstavba "veľkého krásneho múru" bola jedným z hlavných predvolebných sľubov prezidenta Donalda Trumpa.

27.09.2017 11:10 , aktualizované: 21:02
mur, plot, mexiko, usa Foto: ,
Muža, ktorý sa snaží preliezť plot pri San Diegu na hraniciach medzi USA a Mexikom, zadržiava policajt pohraničnej stráže.
debata (1)

Vláda začína stavať múr, zatiaľ v skúšobnej fáze, blízko San Diega. Za početnej prítomnosti príslušníkov federálnych aj miestnych bezpečnostných zložiek robotníci začali kopať v ohradenej lokalite pri obci Otay Mesa. Vzorové úseky budú až deväť metrov vysoké a deväť metrov dlhé. Dokončené by mali byť do mesiaca.

Konštruktérom z celkovo štyroch vybraných firiem by to malo podľa plánov trvať do 30 dní. Úrady budú následne tri mesiace posudzovať dizajn a efektívnosť stavieb, vrátane možnosti ich porušenia malými ručnými nástrojmi. Finálnu verziu plotov budú dopĺňať aj kamery a senzory.

Každá stavba bude stáť 450-tisíc dolárov (v prepočte približne 382-tisíc eur) a zaplatia ju z federálnych zdrojov. Prezident USA Donald Trump vyhlásil, že medzi krajinami postavia „peknú veľkú stenu“. Od Kongresu požaduje na výstavbu múra 1,5 miliardy dolárov (v prepočte približne 1,3 miliardy eur).

„Máme záväzok zabezpečiť našu hranicu a to zahŕňa hraničný múr,“ povedal Ronald Vitiello z vedenia Úradu colnej a hraničnej ochrany. „Naša viacsmerná stratégie na zaistenie bezpečnosti amerického ľudu zahŕňa bariéry, infraštruktúru, technológiu a ľudí,“ vyhlásil Vitiello. Pre výstavbu prvých prototypov boli vybrané štyri firmy, ale konečná podoba múru bude pravdepodobne založená na prepojení rôznych konštrukčných prvkov.

Proti je Mexiko i kalifornský minister spravodlivosti

Trump podľa BBC povedal, že niektoré časti múru by mohli byť priehľadné, aby sa ľuďom na americkej strane nestávalo, že ich zasiahnu vrecúška s drogami, ktoré díleri vrhajú cez stenu. Šéf Bieleho domu tiež navrhol, aby časti múru boli pokryté solárnymi panelmi.

Trump urobil zo stavby múru jednu zo svojich priorít, kvôli ktorej sa dostal do sporu so susednou krajinou, ktorej predstavitelia odmietli jeho plán, že za stavbu zaplatí Mexiko. Trump je v súčasnosti kvôli financiám na stavbu v konflikte i s Kongresom, od ktorého chce v rámci rozpočtu schválenie počiatočných 1,5 miliardy dolárov, keď sa výstavba múru začne naostro. Pohrozil, že je pri očakávanej bitke o rozpočet ochotný riskovať dočasné uzavretie vládnych úradov, len aby si peniaze na stavbu vymohol.

Budovanie múru sa snaží zablokovať aj kalifornský minister spravodlivosti. V žalobe podanej na federálny okresný súd v San Diegu z minulého týždňa tvrdí, že vláda prekročila svoje právomoci, keď údajne obišla okrem iného povinnosť nechať stavbu preskúmať z hľadiska dopadov na životné prostredie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #múr #Donald Trump #hraničný plot