Požiar muničného skladu na Ukrajine ešte nie je lokalizovaný

Požiar, ktorý vypukol v utorok večer na vojenskej základni pri obci Kalynivka v centrálnej časti Ukrajiny a spôsobil mohutné explózie, ešte nie je úplne lokalizovaný. Zrejme sa tiež ďalej ozývajú výbuchy. Vyplýva to z dnešných informácií ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na ukrajinskej činiteľa.

28.09.2017 10:52 , aktualizované: 11:39
ukrajina, explozia, vybuch, municny sklad Foto: ,
Na Ukrajine pre explózie v najväčšom muničnom sklade krajiny evakuovali tisícky ľudí.
debata (20)

Výbuchy v Kalynivke takmer ustali, ale munícia tlie, napísal na svojom webe denník ukrajinská pravda. Citoval pritom šéfa úradu pre mimoriadne situácie Mykolaja Čečotkina, ktorý uviedol, že ak explózie úplne ustanú, bude možné počas štvrtka požiar lokalizovať.

Podobne sa vo štvrtok ráno vyjadril aj premiér Volodymyr Hrojsman. „Munícia naďalej dymí, výbuchy prakticky ustali,“ napísal na Twitteri. Dodal pritom, že celkovo je situácia pod kontrolou. Nariadený bol letecký prieskum s cieľom lokalizovať ohnisko požiaru, pyrotechnici čistia päťkilometrovú zónu a ľudia sa pomaly začínajú vracať do vzdialenejších ob­cí.

Poltorak: V sklade boli prevažne len komponenty munície

Kvôli požiaru a explóziám nechali úrady evakuovať z okolia základne na 30-tisíc ľudí. V okruhu 50 kilometrov bol uzavretý vzdušný priestor, odklonená bola doprava na niekoľkých cestách a upravili aj vlakové spoje.

Médiá v stredu uvádzali, že oheň zachvátil najväčší muničný sklad na Ukrajine, kde bolo približne 188 000 ton munície vrátane rakiet určených pre odpaľovanie z raketometov Grad. Minister obrany Stepan Poltorak ale na porade u prezidenta Petra Porošenko v stredu večer tvrdil, že v Kalynivce bolo 83 000 ton munície, prevažne ale len „komponentov“. Hotové munície tam podľa neho bolo 68 ton.

Úrady naďalej uvádzajú, že nikto neprišiel o život a iba dvaja ľudia utrpeli zranenia. Vyšetrovatelia pracujú so štyrmi základnými verziami vzniku požiaru, ktoré však nespresnili. Hrojsman v stredu naznačil, že by ho mohli mať na svedomí nepriatelia Ukrajiny.

Vojenský prokurátor poprel, že požiar muničného skladu bola zahraničná sabotáž

Hlavný ukrajinský vojenský prokurátor vyvrátil správy o tom, že by požiar v muničnom sklade v Kalynivke, ktorý zničil množstvo munície ukrajinskej armády, bol zahraničnou sabotážou. Anatolij Matios sa tak vyjadril vo štvrtok, čím poprel skoršie tvrdenia premiéra Volodymyra Hrojsmana. Prokurátor uviedol, že vyšetrovatelia prípad preverujú ako možnú nedbanlivosť, zneužitie moci alebo sabotáž zo strany tých, ktorí mali oprávnenie manipulovať s muníciou. Matis zároveň dodal, že vyšetrovatelia už zistili, že v čase incidentu nefungoval v sklade protipožiarny alarm a tamojšie bezpečnostné sily mali nedostatok zamestnancov.

Požiar vypukol v noci z utorka na stredu a podľa miestnych médií zničil 188-tisíc ton munície vrátane rakiet do ukrajinských raketových systémov Grad. V dôsledku ohňa museli z Kalynivky, vzdialenej približne 190 kilometrov na juhozápad od Kyjeva, evakuovať viac ako 30-tisíc ľudí. Obete ani zranenia v dôsledku požiaru nie sú hlásené.

Premiér Volodymyr Hrojsman sa v stredu po mimoriadnom rokovaní vlády v súvislosti s požiarom vyjadril, že Ukrajina je vo vojne a je jasné, že jej nepriatelia „spravia všetko, čo je v ich silách, aby ju oslabili“. Hovorkyňa Ukrajinskej tajnej služby Olena Gitljanska tiež informovala, že prípad vyšetrujú ako sabotáž.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Ukrajina #Kalynivka