Rusko poprelo, že by v Sýrii za týždeň bombardovania zabilo 150 civilistov

Ruské alebo sýrske lietadlá údajne v provincii Idlib zasiahli aj nemocnice.

28.09.2017 14:51
debata (61)

Rusko poprelo obvinenia, že nesie zodpovednosť za zabitie až 150 civilistov za týždeň bombardovania v Sýrii. Upozornila na to organizácia záchranárov, podľa ktorých ruské alebo sýrske lietadlá civilistov pozabíjali tento týždeň v provincii Idlib, kde zasiahli aj nemocnice.

Poradca OSN pre Sýriu Jan Egeland útoky na civilné objekty v Idlibe kritizoval a vyzval na zavedenie varovného systému, ktorý umožní ochranu civilistov zdržiavajúcich sa v blízkosti pozícií teroristických skupín, na ktoré Rusi a sýrska armáda útočí.

Následky bombardovania sýrskej armády pozícií v... Foto: SITA/AP, Ghouta Media Center
syria, idlib, bombardovanie, Následky bombardovania sýrskej armády pozícií v sýrskom Idlibe, ktoré údajne majú pod kontrolou povstalci.

Varovný systém musia rešpektovať obe strany

Egeland povedal, že nie je síce jasné, kto útočil, ale je zrejmé, že sa stupňuje trend útokov na civilistov. Množia sa totiž zásahy nemocníc, sanitiek a zdravotníkov.

„Nevyhnutne potrebujeme pre tieto miesta funkčný varovný systém, ktorý budú bojujúce strany rešpektovať,“ povedal.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vydal vyhlásenie s uistením, že sa ruská armáda dôsledne vyhýba zasahovaniu civilistov.

Bombardovanie Idlibu Rusi priznali

O zasiahnutí nemocníc informovala v stredu organizácia Lekári za ľudské práva (PHR). Konašenkov zdroj označil za „šarlatánov“, ktorých nemožno považovať za objektívny zdroj spoľahlivých informácií.

„Lietadlá ruského letectva neútočia na územia v obývaných oblastiach, aby sa tak vyhli civilným obetiam. Cielia na teroristické základne, na obrnené vozy a muničné sklady, ktoré vždy vopred identifikujú bezpilotné lietadlá a vždy ich pred útokom potvrdia ďalšie zdroje,“ uvádza sa vo vyhlásení hovorcu.

Priznáva sa v ňom ale, že ruské lietadlá v Idlibe útočili, avšak cieľom boli radikáli a ich vojenské vybavenie.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #bombardovanie #Idlib #vojna v Sýrii