Váš pastor za Gülena, odkázal Erdogan do USA

Ankara Fethullahovi Gülenovi a jeho hnutiu pripísala hlavný podiel na minuloročnom nevydarenom prevrate. Gülen žije v Pensylvánii.

28.09.2017 17:45
debata (11)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odkázal Spojeným štátom, že ak chcú, aby Turecko prepustilo zatknutého amerického pastora, musia vydať duchovného Fethullaha Gülena.

V Turecku bol vlani v októbri zatknutý americký pastor Andrew Brunson a obvinený, že predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. Po zadržaní bol síce aj s manželkou odovzdaný imigračnému úradu a mal byť deportovaný, ale prepustená bola len jeho manželka a on zostal vo väzbe.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: SITA/AP
erdogan Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Washington v máji oznámil, že prezident Donald Trump požiadal Ankaru o Brunsonovo prepustenie.

„My sme poskytli všetku potrebnú dokumentáciu (k vydaniu Gülena), ale oni hovoria: ‚Vydajte pastora‘. Vy máte v rukách iného pastora, vydajte nám ho a my vám vydáme vášho,“ vyhlásil vo štvrtok Erdogan na stretnutí s policajtmi vo svojom paláci v Ankare.

Nespresnil ale, koho s touto žiadosťou oslovil. S Trumpom sa videl pri svojej návšteve USA v máji, naposledy potom v septembri v New Yorku.

Brunson je kresťanský misionár a pôsobil v Izmire na západe Turecka. Podľa tureckých médií bol obvinený z členstva v Gülenovej organizácii, ktorú Turecko radí k teroristickým.

Gülen podiel na prevrate odmieta. V Turecku od vlaňajška kvôli prevratu pozatýkali tisíce ľudí a ďalšie tisíce prišli o prácu. Čistky sa zameriavajú hlavne na armádu, políciu a súdnictvo alebo školstvo.

V Turecku od augusta platí dekrét, ktorý dáva Erdoganovi právo vymeniť cudzinca zadržaného alebo odsúdeného v Turecku za osoby zadržiavané v iných krajinách, ak je to v národnom alebo bezpečnostnom záujme Turecka.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #Fethullah Gülen #Andrew Brunson