Podporujete Sorosa? opýta sa vláda Maďarov

Maďari od štvrtka vedia, čo podľa ich vlády obsahuje Sorosov plán.

29.09.2017 07:00
debata (200)

Kabinet premiéra Viktora Orbána sa chystá od budúceho týždňa začať s rozposielaním dotazníkov do všetkých domácností v krajine, v ktorých údajné zámery Georgea Sorosa, amerického miliardára maďarského pôvodu, zhrnula do siedmich téz.

Pod každou z nich je rovnaká otázka: „Podporujete tento bod Sorosovho plánu?“ A za ňou dve okienka ÁNO a NIE.

Kampaň proti Georgeovi Sorosovi a nadáciám Open Society je pokusom odvrátiť pozornosť od naliehavých domácich problémov.
Goran Buldioský, riaditeľ Open Society Initiative pre Európu

Anketový lístok je od štvrtka prístupný na webovom portáli vlády. Nová národná konzultácia, ktorá sa začína pol roka pred parlamentnými voľbami, má trvať do konca novembra. Znova, tak ako v predchádzajúcich prípadoch, keď sa vláda pýtala na názor občanov na odmietavý postoj Budapešti k prijímaniu utečencov a jej ďalšie nezhody s Bruselom, aj teraz má národnú konzultáciu sprevádzať masívna kampaň na bilbordoch i v médiách.

Celkovo na poštovné za osem miliónov anketových lístkov a mediálnu kampaň vláda vyčlenila približne jednu miliardu forintov (3,2 milióna eur).

Maďarská vláda spúšťa novú kampaň proti... Foto: KORMANY.HU
soros, madarsko, orban Maďarská vláda spúšťa novú kampaň proti Georgeovi Sorosovi.

Spot, ktorý už odvysielali viaceré vládou ovládané televízie, predstavuje „nebezpečný plán Georgea Sorosa“ iba v hrubých kontúrach: „Likvidácia zábran na hraniciach, prijatie jedného milióna prisťahovalcov ročne a deväť miliónov forintov (15-tisíc eur) štátnej podpory každému migrantovi.“

V dotazníku sa však občania môžu dozvedieť viac. Vláda im napríklad tvrdí, že Soros chce dosiahnuť, „aby migranti boli za spáchané trestné činy postihovaní miernejšie, aby sa potlačil jazyk a kultúra európskych krajín v záujme rýchlejšej integrácie ilegálnych prisťahovalcov, aby sa spustil politický útok na krajiny odmietajúce prisťahovalectvo a aby boli postihované tvrdými trestami“.

Sorosove nadácie Open Society nové obvinenia zo strany Orbánovej vlády, ktoré sú podľa nich pozliepané z lží a z poprekrúcaných citácií, tvrdo odmietajú. „Kampaň proti Georgeovi Sorosovi a nadáciám Open Society je pokusom odvrátiť pozornosť od naliehavých domácich problémov, akými sú napríklad neúspešné poskytovanie základných služieb zdravotnej starostlivosti, ťažkosti v oblasti vzdelávania a nedostatočný rozvoj vo vidieckych oblastiach,“ citoval Gorana Buldioského, riaditeľa Open Society Initiative pre Európu, Budapest Business Journal.

„Súčasné výzvy spojené s migráciou nemajú nič spoločné s Georgeom Sorosom a nadáciami Open Society. Nijaké globálne sprisahanie proti Maďarsku neexistuje,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros