Austrálska blogerka zarábala na rakovine, dostala mastnú pokutu

Belle Gibsonová získala popularitu tvrdením, že porazila rakovinu mozgu s pomocou prírodných liečív a výživy.

29.09.2017 10:06
debata (2)

K pokute vo výške 410-tisíc austrálskych dolárov (asi 272-tisíc eur) odsúdili austrálsku blogerku, ktorá zarábala na klamlivom tvrdení, že mala rakovinu, informoval spravodajský server BBC News.

Dvadsaťpäťročná Belle Gibsonová si v Austrálii získala popularitu a priazeň tvrdením, že porazila rakovinu mozgu s pomocou prírodných liečiv a výživy. Na základe toho spustila úspešnú aplikáciu a napísala kuchársku knihu, ale neskôr bola nútená priznať, že si diagnózu vymyslela.

Už v marci konštatoval súd Gibsonovej vinu z päťnásobného porušenia zákona na ochranu spotrebiteľa. Teraz vyniesol rozsudok.

Gibsonová si vybudovala doslova impérium na sociálnej sieti vďaka tvrdeniu, že sa rakoviny zbavila pomocou ajurvédskej liečby, kyslíkovej terapie a stravy bez lepku a rafinovaných cukrov.

Jej aplikácia a kniha, obe nazvané The Whole Pantry (Celostná špajza), zarobili 420-tisíc austrálskych dolárov a Gibsonová tvrdila, že z tejto sumy časť poukáže niekoľkých charitám.

Potom, čo peniaze nedorazili tam, kam sľubovala, začal jej príbeh praskať a nakoniec musela priznať, že jej tvrdenie bolo nepravdivé.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #rakovina #Austrália #blogerka #prírodné liečivá