USA pre incident na Kube sťahuje väčšinu personálu z ambasády

Spojené štáty pre nevyjasnené incidenty, pri ktorých v Havane utrpeli zdravotné problémy americkí diplomati, sťahujú zo svojej ambasády na Kube všetok personál, ktorý nie je nevyhnutný.

29.09.2017 22:16
debata (26)
Oznámil to americký minister zahraničia Rex Tillerson, ktorý zároveň varoval Američanov pred cestami na tento karibský ostrov. Kubánske ministerstvo zahraničia označilo krok Washingtonu za unáhlený. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že ambasádu opustí 60 percent amerických zamestnancov. „Kým kubánska vláda nebude schopná zaistiť bezpečnosť našich diplomatov na Kube, bude na našej ambasáde obmedzený počet personálu,“ uviedol Tillerson. Upozornil, že vyšetrovanie doteraz neodhalilo, kto je za incidenty zodpovedný. Kuba akúkoľvek vinu odmieta.

„Rozhodnutia, ktoré prostredníctvom ministerstva zahraničia oznámila vláda Spojených štátov považujeme za unáhlené, ktoré bude mať dopad na vzájomné vzťahy,“ vyhlásila v reakcii na postoj Washingtonu Josefina Vidalová, ktorá má na kubánskom ministerstve zahraničia na starosti záležitosti týkajúce sa USA.

Televízna stanica CNN uviedla, že na americkej ambasáde zostanú konzulárni úradníci, aby mohli v prípade problémov poskytnúť Američanom na Kube pomoc. Americké úrady však varovali amerických občanov, aby na Kubu pre možné ohrozenie zdravia necestovali. Väčšina diplomatov totiž zaznamenala zdravotné komplikácie pri pobyte v hoteloch.

CNN uviedla, že podľa nemenovaného amerického činiteľa teraz Washington zrejme požiada Kubu, aby tiež znížila počet svojich zamestnancov na ambasáde v USA. Takáto výzva by bola vyjadrením americkej nevôle nad podivnými udalosťami na Kube. Žiadne rozhodnutie v tejto veci podľa spomenutého zdroja ale zatiaľ nepadlo.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba