Americký minister Price odstúpil, lietal za štátne

Americký minister zdravotníctva Tom Price, ktorého kritizovali za využívanie vládou platených charterových letov na súkromné ​​účely, podal po ôsmich mesiacoch vo funkcii demisiu. Oznámil to v piatok Biely dom. Minister z funkcie odstúpil krátko po tom, keď ho prezident Donald Trump verejne kritizoval a oznámil novinárom, že o jeho osude rozhodne ešte v piatok.

30.09.2017 02:20
debata (95)

„Nie som spokojný, OK? Nie som spokojný,“ povedal v piatok Trump novinárom na tlačovej konferencii v Bielom dome. Podľa amerických komentátorov prezidentovi prekáža, že Priceova aféra môže zatieniť jeho úsilie o zavedenie daňovej reformy a o pomoc oblastiam postihnutým nedávnymi hurikánmi. „Čo si ten chlap myslí?“ posťažoval sa vraj Trump svojim poradcom.

Price nakoniec na prezidentovo rozhodnutie nečakal. Ponúkol hlave štátu demisiu a Trump ju prijal, oznámil Biely dom.

Price sa vo štvrtok k svojmu chybnému kroku priznal a v zjavnej snahe udržať si funkciu sa ospravedlnil. Sľúbil, že daňovým poplatníkom vráti časť štátnych nákladov na svoje súkromné ​​lety vo výške takmer 52 000 dolárov. „Dnes vypíšem osobný šek pre ministerstvo financií za náklady mojich ciest charterovými lietadlami. Daňoví poplatníci nezaplatia ani cent za moje miesto v týchto lietadlách,“ povedal novinárom.

Aféra odštartovala širšie pátranie po márnotratných praktikách ministrov a vládnych úradníkov. Podozriví sú podľa amerických médií najmä šéf Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) Scott Pruitt a minister financií Steven Mnuchin. Úplne čisté svedomie vraj nemá ani minister vnútra Ryan Zinke.

Price je prvým ministrom Trumpovej vlády, ktorý podal demisiu. Pred ním svoj úrad opustilo niekoľko prezidentských poradcov.

Rezignácie po Trumpovom príchode do Bieleho domu
13. februára poradca pre otázky národnej bezpečnosti Michael Flynn
30. mája šéf komunikácie Bieleho domu Michael Dubke
21. júla tlačový hovorca Bieleho domu Sean Spicer
28. júla personálny šéf Bieleho domu Reince Priebus
31. júla šéf komunikácie Bieleho domu Anthony Scaramucci
18. augusta hlavný stratég Bieleho domu Steve Bannon
25. augusta národnobezpečnostný poradca Sebastian Gorka
29. septembra minister zdravotníctva Tom Price
95 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Tom Price