Pri prestrelke na rusko-ukrajinských hraniciach zomreli štyria ľudia, jeden z nich bol ruský pohraničník

Pri prestrelke medzi ruskými pohraničníkmi a nelegálnymi narušiteľmi rusko-ukrajinských hraníc prišiel o život jeden strážca hranice a všetci traja zločinci, uviedol ruský internetový denník Gazeta ru.

02.10.2017 07:57
debata (50)

„Narušitelia hraníc mohli byť teroristi, vracajúci sa cez Ukrajinu zo Sýrie na severný Kaukaz,“ napísal. Prestrelka sa odohrala ešte v nedeľu, pri obci Tetkino v Kurskej oblasti.

Z hliadky pohraničníkov išiel psovod ako prvý skontrolovať stodolu. Ozbrojenci, skrývajúci sa vo vnútri, ho zasiahli dvoma guľkami priamo do srdca. Druhý pohraničník sa pokúšal odpovedať paľbou, ale zasekla sa mu pištoľ. Jeden z útočníkov sa na neho vrhol s granátom, ten ale vybuchol, takže sa sám zabil. Druhý sa pokúsil uniknúť, ale skolila ho dávka striel. Tretí sa sám strelil. Zajali ho ešte živého, ale neskôr zraneniam podľahol.

Pohraničná stráž spadá v Rusku pod tajnú službu FSB. Tá uviedla, že sa k incidentu vyjadrí najskôr v pondelok popoludní. Neoficiálne pohraničníci hovoria o tom, že sa pravdepodobne stretli s „čiernym expresom“, teda radikálnymi islamistami, vracajúcimi sa zo Sýrie do Čečenska, a to cez Ukrajinu.

Podľa tlače mal vraj jeden z islamistov ukrajinské občianstvo, druhý pochádzal zo severného Kaukazu a predtým žil vo Volgogradskej oblasti.

Odhaduje sa, že v Sýrii a Iraku v radoch islamistov bojovalo okolo 10000 radikálov z Ruska a ďalších postsovietskych krajín.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hranica #Ukrajina #prestrelka