Facebook zablokoval účet čínskeho exulanta pred zjazdom Komunistickej strany Číny

Facebook dočasne zablokoval účet ostro sledovaného čínskeho exulanta Kuo Wen-Kuej, informovala v pondelok agentúra Reuters. Spoločnosť tento krok obhajuje tým, že boli porušené pravidlá siete. Bývalý realitný magnát Kuo žije v New Yorku a prostredníctvom sociálnych médií zverejnil rad škandalóznych, ale väčšinou neoveriteľných obvinení z korupcie týkajúcich sa najvyšších sfér čínskej politiky.

02.10.2017 14:41
Čína, Peking, znečistenie, smog, dym, Foto: ,
Pre zjazdom čínskej Komunistickej strany obmedzili činnosť niektorých priemyselných prevádzok aby sa Peking zbavil povestného smogu.
debata (5)

Kuo svoju kampaň načasoval tak, aby mala čo najväčší vplyv pred zjazdom Komunistickej strany Číny, ktorý sa koná raz za päť rokov a tento rok začína 18. októbra. Denne na široko sledovaných účtoch na Twitteri a YouTube zverejňuje príspevky, v ktorých hovorí napríklad o utajených kalifornských rezidenciách politikov či ich bankových údajoch. Nechal sa počuť, že v tom bude pokračovať, kým čínske úrady neuvoľnia jeho mrazené majetky, napísala agentúra AP.

Hovorkyňa Facebooku uviedla, že spoločnosť „nezverejnila“ jednu stránku spojenú s Kuom a dočasne mu zabránila zverejňovať informácie na jeho profile, pretože obsahovala „osobné údaje“ v rozpore s pravidlami siete. „Naším prianím je, aby sa ľudia prostredníctvom siete Facebook prepájali a zdieľali medzi sebou informácie, ale aby sa zároveň cítili bezpečne. A preto nedovoľujeme, aby ľudia zverejňovali osobné informácie druhých bez ich súhlasu,“ vysvetlila hovorkyňa.

Kuoa vyšetrujú čínske úrady, útočisko našiel v USA

Hovorkyňa neuviedla, odkiaľ vzišla sťažnosť na aktivitu na Kuovom účte, ale dodala, že sťažnosť môže podať ktokoľvek a spoločnosť ju potom vyhodnotí.

Podnikateľ z Číny odišiel v roku 2014 a netají sa tým, že chce narušiť 19. zjazd čínskej komunistickej strany. Na začiatku septembra požiadal o politický azyl v Spojených štátoch.

Čínska justícia ho vyšetruje v dvoch desiatkach prípadov a usiluje o jeho vydanie. Viní ho mimo iného z podplácania úradníkov, únosu či prania špinavých peňazí a v lete začala vyšetrovanie pre podozrenie zo znásilnenia 28-ročnej sekretárky, napísala agentúra AP.

Čína pred zjazdom posilňuje bezpečnostné opatrenia. V pevninskej Číne bola obmedzená funkčnosť niektorých komunikačných aplikácií. Do Pekingu prúdia policajné posily z provincií. Zahraniční turisti nebudú môcť v čase zjazdu cestovať do Tibetu. Bola obmedzená činnosť niektorých priemyselných prevádzok aj drobných živnostníkov, aby sa Peking zbavil povestného smogu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Čína #facebook #exulant