V Berlíne evakuujú 10-tisíc ľudí, zneškodňujú bombu z vojny

Pre nález bomby z druhej svetovej vojny musí v pondelok svoje domovy z bezpečnostných dôvodov opustiť okolo 10-tisíc obyvateľov južnej časti Berlína. Ako dlho bude zneškodňovanie nájdenej leteckej pumy trvať, polícia zatiaľ odhadnúť nedokáže.

02.10.2017 18:07
debata (1)

Obmedzenie postihlo aj hromadnú dopravu, vlaky nejazdia na niektorých linkách metra i mestskej dráhy, informovala agentúra DPA.

Evakuáciu polícia nariadila obyvateľom domov a bytov v okruhu päťsto metrov od miesta nálezu v juhoberlínskej časti Friedenau, ktorá je súčasťou štvrti Tempelhof-Schöneberg. S likvidáciou bomby sa podľa polície začne až po ukončení evakuácie. Miestna radnica už zriadila na niekoľkých miestach núdzové nocľahárne.

Bombu s hmotnosťou 250 kilogramov našli v pondelok popoludní stavební robotníci v areáli bývalého nákladového nádražia Wilmersdorf, na ktorého mieste má vyrásť nová bytová zástavba.

Nález vyvolal značné komplikácie v berlínskej doprave. Vlaky podľa agentúry DPA nejazdia na niekoľkých linkách metra i mestskej dráhy. V pláne má polícia uzavrieť aj diaľnicu A100, ktorá prechádza južnou a západnou časťou Berlína.

Podobné evakuácie sú aj viac ako 70 rokov po konci vojny v Nemecku pomerne bežné. Najväčšou podobnou evakuáciou v nemeckých povojnových dejinách bola tá z 3. septembra. Evakuovali vtedy viac ako 60-tisíc obyvateľov vo Frankfurte nad Mohanom. Len o deň skôr evakuovali v porýnskom meste Koblenz kvôli bombe z vojny 21-tisíc ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bomba #druhá svetová vojna #Berlín #evakuácia