Schröder zarába u Rusov, veľa Nemcov škrípe zubami

Bývalý nemecký kancelár kole oči mnohým politikom na domácej pôde. Prekáža im, že Gerharda Schrödera zvolili na čelo novej dozornej rady ruského energetického gigantu Rosnefť.

03.10.2017 17:00
Ekonomické fórum Petrohrad, Gerhard Schroder,... Foto: ,
Gerhard Schröder (vpravo) na snímke z roku 2012 s Vladimirom Putinom počas ekonomického fóra v Petrohrade. Niekdajší nemecký kancelár má veľmi dobré vzťahy s najvplyvnejšími ľuďmi v Moskve vrátane ruského prezidenta.
debata (70)

Pochybnosti o konaní svojho predchodcu v úrade vyslovila už v auguste šéfka nemeckej vlády Angela Merkelová, keď sa stal členom tohto orgánu veľkej ropnej spoločnosti. Schröder, ktorý má 73 rokov, naopak, trvá na tom, že nerobí nič zlé.

Norbert Röttgen, predseda zahraničného výboru Bundestagu, poznamenal, že vstup Schrödera na významnú pozíciu v Rosnefti je doslova zavrhnutiahodný. "Jednoducho zneužíva slávu z titulu niekdajšieho kancelára a premieňa ju na peniaze tým, že súhlasil pracovať pre spoločnosť, ktorá patrí medzi hlavné nástroje systému moci ruského prezidenta Vladimira Putina,“ zdôraznil Röttgen.

Schröder prikývol na ponuku posadiť sa do kresla v Rosnefti, ktorú EÚ zaradila na sankčný zoznam po anexii Krymu. Rozčarovanie súvisí aj s tým, že od udalostí na Ukrajine ochladli vzťahy medzi Moskvou a Berlínom, pričom ten má od roku 2015 poznatky, že ruskí hackeri sa zamerali proti nemeckým poslancom a robia vraj rôzne kroky s cieľom podkopať demokraciu v Nemecku.

Exkancelár po dosadení na čelo dozornej rady povedal, že chce zastupovať záujmy Nemecka a v neposlednom rade pestovať dobré vzťahy s Ruskom. Röttgen, kresťanský demokrat z radov Merkelovej strany, si však myslí, že ich skôr zaťaží: "Ak sa nazdáva, že posilní energetickú bezpečnosť Nemecka, tak to považujem za zlý vtip, lebo iba zväčšuje nemeckú závislosť od Ruska.“ Narážal tým na skutočnosť, že Rosnefť sa stala najväčším dodávateľom ropy na nemecký trh (ročne s objemom 22,5 milióna ton). "Je to ruský žoldnier,“ ohodnotil Schrödera podľa stanice Deutsche Welle iný konzervatívny poslanec Andreas Scheuer.

Sklamanie nezakrývajú ani sociálni demokrati, čiže politický tábor, z ktorého Schröder pochádza. "Členovia jeho niekdajšej strany sa obávajú, že mohol prispieť k ich potupného výsledku v nedávnych parlamentných voľbách. Hnevajú sa naňho,“ uviedla stanica BBC. Správa o chystanom zvolení exkancelára na vedúci post v dozornej rade sa totiž objavila ešte pred hlasovaním nemeckých voličov. "Schröder načisto zošalel,“ prehodil podľa týždenníka Spiegel neúspešný protikandidát Merkelovej Martin Schulz.

Kým v Berlíne sa hnevajú, v Moskve si pochvaľujú. "Schröder vstúpil do dejín ako nemecký líder najviac lojálny voči Rusku. Vďaka jeho úsiliu boli uzavreté veľké obchody medzi oboma krajinami, presadzoval veľké projekty,“ povedal Igor Sečin, šéf Rosnefti, keď obhajoval výber na hlavný post v dozornej rade.

Schröder je presvedčený, že kritici mu krivdia, pričom so zveličením podotkol, že sa mu zdá, akoby nejakí ľudia chceli vyvolať novú studenú vojnu. "Predstavte si, že by mi nenavrhli miesto v Rosnefti, ale v Exxone v USA. Nikto by sa ma nepýtal na moje skutočné motívy,“ upozornil.

"Rosnefť je najväčšia ropná spoločnosť na svete, ktorá má významné styky s Nemeckom. Nie je to predĺžená ruka Kremľa,“ doplnil s tým, že podiely v energetickom gigante majú aj zahraniční akcionári.

Exkancelára budú platiť v dolároch, ročne má zarobiť 350-tisíc. Tvrdí, že je to oveľa menej peňazí, ako by mal dostávať človek na jeho novej pozícii.

Napojenie Schrödera na Moskvu trvá už dlhšie. Za spoluprácu a dobré vzťahy ho po odchode z nemeckej politiky Putin odmenil kreslom v spoločnosti Nord Stream. Bolo to pred jedenástimi rokmi, čiže rok po strate funkcie kancelára. Ročná odmena pre Schrödera dosahovala v prepočte 250-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Gerhard Schröder #Rosnefť