Francúzska polícia zadržala päť osôb po odhalení nálože pri dome

Francúzska polícia zadržala päť osôb v súvislosti s objavením zrejme nastraženej bomby u bytového domu v jednej z luxusných parížskych štvrtí.

03.10.2017 13:23
debata (1)

Informoval o tom francúzsky minister vnútra Gérard Collomb. Jeden zo zadržaných je podľa neho na zozname zradikalizovaných osôb, v ktorom spravodajské služby evidujú hlavne potenciálnych islamských radikálov.

Päticu zadržaných vypočúvajú protiteroristickí experti francúzskej polície. Collomb povedal, že výbušné zariadenie bolo nájdené pred obytnou budovou v Paríži minulý víkend.

„Stále sme vo vojnovom stave,“ povedal Collomb rozhlasovej stanici France Inter. Justičné zdroje uviedli, že súčasťou výbušného zariadenia boli dve plynové nádoby vnútri a ďalšie dve mimo budovy v 16. okrsku v západnej časti Paríža. Niektoré obsahovali tiež benzín a mali napojenie na mobilný telefón. Podľa justičných zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters, nie je jasné, prečo bolo zariadenie umiestnené práve v danom mieste.

Francúzsko je v pohotovosti

Za posledné tri roky vo Francúzsku pri teroristických útokoch islamských radikálov zahynulo viac ako 230 ľudí. Samozvaný Islamský štát (IS), ktorý má v Sýrii a Iraku základne bombardované francúzskymi lietadlami, vyzval svojich stúpencov k útokom na Francúzsko.

Protiteroristické oddelenie polície vyšetruje aj nedeľňajší útok z Marseille, kde muž s nožom na stanici dobodal dve mladé ženy. Potom sa útočník vrhol na hliadkujúcich vojakov, ktorí ho zastrelili.

Vo Francúzsku už od jesene roku 2015 platí výnimočný stav, ktorý polícii dáva osobitné právomoci pri stíhaní možných teroristov. V utorok má francúzsky parlament v prvom čítaní hlasovať o návrhu nového protiteroristického zákona, ktorý by niektoré z mimoriadnych opatrení urobil v podstate trvalými.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bomba #Francúzsko #hrozba #Paríž