Stredoeurópska univerzita splnila Orbánovu podmienku

Stredoeurópska univerzita (CEU) v Maďarsku chce vyriešiť svoj konflikt s vládou premiéra Viktora Orbána nadviazaním spolupráce s Bardovou vysokou školou v USA. Univerzita, ktorú založil a finančne podporuje budapeštiansky rodák George Soros, oznámila, že vyhovela novele maďarského vysokoškolského zákona z apríla tohto roku.

03.10.2017 21:06 , aktualizované: 05.10.2017 10:34
debata

Podľa štátneho tajomníka pre školstvo Lászlóa Palkovicsa však samotné podpísanie memoranda o spolupráci oboch škôl nestačí.

Upravený právny predpis uložil zahraničným vysokým školám pre získanie licencie nové podmienky, ktoré CEU doteraz nespĺňala. Novela, prezývaná Lex Soros pre evidentný zámer znemožniť budapeštianske pôsobenie renomovanej univerzity spájanej s menom amerického miliardára, napríklad požaduje, aby zahraničné univerzity pôsobiace v Maďarsku mali univerzitný areál aj v krajine pôvodu. CEU je akreditovaná v USA, kde však doteraz nemala kampus, preto jej hrozilo, že bude musieť Maďarsko opustiť. Vedenie CEU však dalo najavo, že škola chce v Budapešti zostať.

Spor o univerzitu je súčasťou útokov maďarskej vlády na Sorosa. Orbán Sorosa, ktorý kritizuje jeho kabinet, považuje za úhlavného nepriateľa. Označil ho za finančného špekulanta, ktorý zničil životy miliónov ľudí v Európe. Tento mesiac maďarská vláda spustila novú masívnu kampaň, ktorá Sorosa obviňuje zo zámeru usadiť v EÚ vrátane Maďarska milión utečencov a potlačiť kultúru i identitu európskych národov.

Ďalšou podmienkou, ktorú Lex Soros pre pôsobenie CEU v Maďarsku stanovil, je medzivládna dohoda, ktorú by Budapešť mala uzavrieť s príslušným štátom, v tomto prípade s New Yorkom. „V uplynulých mesiacoch sa konali rokovania medzi štátom New York a maďarskou vládou o budapeštianskej budúcnosti CEU,“ uviedla univerzita vo svojom vyhlásení. „CEU sa na týchto rokovaniach nezúčastňuje, je však informovaná, že na nich boli dosiahnuté základy pre dohodu. V reakcii na dosiahnutý pokrok CEU cíti, že môže podpísať memorandum o porozumení s Bardovou školou o vykonávaní vzdelávacej činnosti v New Yorku,“ konštatuje CEU.

Štátny tajomník Palkovics, ktorý v minulosti vehementne poprel, že maďarská vláda chce docieliť uzavretie CEU, v reakcii na vyhlásenie univerzity uviedol, že spomínané memorandum o porozumení samo osebe na naplnenie stanoveného kritéria nestačí. "CEU si môže nejakú budovu v rámci Bardovej vysokej školy prenajať, ale to je len predpoklad pre vzdelávacie aktivity.

Dané kritérium splní až po tom, čo bude akreditovaný konkrétny kurz. Úrady, ktoré schválili kurz v Budapešti, musia schváliť aj tento kurz. Bude to znamenať, že CEU má kurz v Amerike. Nevieme o tom, že by sa to už stalo," povedal Palkovics pre televíziu ATV.

Správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #George Soros