Bojuje Amerika sama so sebou?

Máme tu aktívneho strelca. Vyhnite sa oblasti. Vety, ktoré pravidelne zaznievajú v amerických mestách od policajných jednotiek. Obyvatelia Spojených štátov po sebe strieľajú.

04.10.2017 15:00
las vegas, masaker, strelba, usa, paddock Foto: ,
Paddockovo vyčíňanie v Las Vegas si vyžiadalo najmenej 59 mŕtvych a stovky zranených.
debata (100)

Príšerným pripomenutím je masakra v Las Vegas. Stephen Paddock tam v noci z nedele na pondelok zavraždil minimálne 59 ľudí, ďalšie stovky zranil a nakoniec spáchal samovraždu. Je to najhoršia bilancia masovej streľby v moderných dejinách USA.

Aj preto v médiách napríklad úplne zanikla ďalšia streľba, ktorá sa v nedeľu odohrala v Kansase. Pri nej zahynuli traja ľudia a dvaja boli zranení. Štatistika skupiny Gun Violence Archíve (Archív násilia spáchaného zbraňami) hovorí, že len za poslednú nedeľu sa v Amerike okrem masakry v Las Vegas stalo 80 incidentov, pri ktorých sa strieľalo. Zahynulo pri nich 43 ľudí.

Motívy besnenia Paddocka sa teraz snaží objasniť polícia. Prihlásila sa k nemu teroristická organizácia Islamský štát (IS). Zatiaľ však nič nenasvedčuje tomu, že by mal masový vrah skutočný kontakt na extrémistov. "Na základe toho, čo doteraz vieme o podozrivom z Las Vegas, by som bol veľmi opatrný, nakoľko môžeme dôverovať tvrdeniu IS,“ pripomenul pre Pravdu holandský expert na terorizmus Bart Schuurman z Leidenovskej univerzity.

Podobne, ako momentálne nevieme, čo spustilo Paddockovo konanie, aj príčiny pri spomenutej štatistike streľby sú rôzne. Od samovrážd, vrážd až po náhodné zastrelenie člena rodiny legálne držanou zbraňou.

Čo však jasné je, že Paddock nakupoval zbrane. Množstvo zbraní. Devätnásť ich mal doma, 23 v hotelovej izbe, z ktorej v Las Vegas strieľal na účastníkov koncertu country hudby. Dva nevadské obchody potvrdili, že mu zbrane predali, lebo splnil všetky zákonné podmienky.

Podľa výskumu harvardského profesora Davida Hemenwaya, ktorý cituje denník New York Times, len od 70. rokov minulého storočia zomrelo pri incidentoch so strelnou zbraňou viac Američanov, ako vo všetkých vojnách, do ktorých sa USA zapojili. Áno, každé porovnávanie má svoje slabiny.

Sú aj výskumy, ktoré naznačujú, že vyšší podiel zbraní medzi ľuďmi v niektorých oblastiach znamenal nižší počet vrážd. Ale štatistika, že je štrnásťkrát pravdepodobnejšie, že niekto zastrelí americké dieťa, ako je to v prípade jeho rovesníka v iných rozvinutých krajinách, je šokujúca.

Polícia to ešte jednoznačne nepotvrdila, ale vyzerá to tak, že Paddock mal dokonca prístup k automatickým vojenským ručným zbraniam. To by bolo ilegálne aj v Nevade a mohlo by to naznačovať jeho možné prepojenia na kriminálny svet či dokonca terorizmus. Na druhej strane to odráža skutočnosť, že medzi Američanmi je také množstvo zbraní, že ani ich okamžitá prísna kontrola by situáciu s násilím zo dňa na deň výrazne nezmenila.

„Právo na vlastníctvo zbraní je v USA v porovnaní s ostatným svetom veľmi výnimočné. Druhý dodatok ústavy, ktorý o tom hovorí, a skupiny, ktoré sa ho snažia za každú cenu zachovať, asi nedávajú zahraničiu veľký zmysel,“ reagoval pre Pravdu Amarnath Amarasingam, expert na extrémizmus a politické násilie z Univerzity Georgea Washingtona. "Keď v Austrálii mali problém s nárastom násilia páchaného strelnými zbraňami, krajina takmer inštinktívne pristúpila k prísnejšej kontrole zbraní. Samozrejme, ovplyvnilo to masové streľby. Viesť takúto diskusiu v USA je však oveľa ťažšie. Je tu veľmi vplyvná zbraňová loby. Ale vlastníctvo zbrane je hlboko zakorenené aj v kultúre. Na druhej strane však väčšina Američanov podporuje, aby ľuďom, ktorí si chcú kúpiť zbraň, preverovali minulosť. Otázkou zostáva politická vôľa,“ pripomenul Amarasingam.

"Nie je na to teraz vhodný čas,“ odpovedal Biely dom po masakre v Las Vegas, či sa bude zaoberať otázkou držania zbraní. (Mimochodom, rovnako reagovala vláda Donalda Trumpa na otázky, či klimatické zmeny súvisia s viacerými ničivými hurikánmi tohto roku.)

Vyhlásenia, že na to nie je vhodný čas, lebo sa práve stala tragédia, sú len politickou zásterkou nečinnosti. Ale možno ten správny čas už naozaj (takmer) vypršal. „Masové streľby sa v USA do istej miery stali fenoménom. Sú takmer normálnou súčasťou života a cítime, že s nimi musíme existovať. Takže sú nám svojím spôsobom aj viac ľahostajné, ako by mali,“ pripomenul pre Pravdu Mathieu Deflem, profesor sociológie na Juhokalifornskej univerzite.

Bývalý policajt a pracovník FBI James Nolan si myslí, že Amerika sa pri podobných prípadoch, ako sa stal v Las Vegas, príliš sústredí na páchateľa. "Masové streľby sú však vyjadrením násilia medzi ľuďmi, ktoré môže vzplanúť kdekoľvek, ak sú na to vytvorené podmienky. Ak bude sociálna, politická, ekonomická situácia v USA rovnaká, tak budeme aj v budúcnosti svedkami podobného násilia, možno s malými odchýlkami,“ uviedol pre Pravdu Nolan, ktorý pôsobí ako profesor sociológie na Západovirgínskej univerzite.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Amerika #streľba v usa #útok v Las Vegas