Katalánsky parlament sa napriek súdnemu zákazu v pondelok zíde

Katalánsky parlament sa v pondelok zíde napriek zákazu španielskeho ústavného súdu. Povedal to šéf katalánskej diplomacie Raül Romeva. Regionálni poslanci podľa neho v pondelok rozhodnú, či vyhlásia nezávislosť od Španielska. Program katalánskeho parlamentu ešte nebol oficiálne stanovený.

06.10.2017 12:23
Raul Romeva Foto: ,
Minister zahraničných vecí Katalánska Raul Romeva povedal, že Katalánsky parlament sa v pondelok zíde napriek zákazu španielskeho ústavného súdu.
debata (8)

Poslanci v minulých dňoch uvádzali, že na pondelkovú schôdzu pozvú katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, aby ich oficiálne oboznámil s výsledkami referenda, v ktorom údajne 90 percent hlasujúcich podporilo samostatnosť. Parlament, kde majú väčšinu zástancovia odtrhnutia od Španielska, má následne hlasovať o jednostrannom vyhlásení nezávislosti.

„Parlament bude diskutovať, parlament sa zíde. Bude to debata, a to je dôležité,“ odpovedal na otázku ohľadom pondelkového vývoja Romeva.

Španielsky ústavný súd vo štvrtok nariadil schôdzu katalánskeho parlamentu pozastaviť a poslancom pohrozil trestným stíhaním, pokiaľ sa zasadnutie predsa len uskutoční. Zásah ústavného súdu iniciovali opoziční socialisti v katalánskom parlamente. Súd upozornil, že akékoľvek rozhodnutie katalánskeho zákonodarného zboru na pozastavenej schôdzi bude neplatné.

Postup súdu označila predsedníčka regionálneho parlamentu Carme Forcadellová za porušenie slobody prejavu a vyjadrila nad ním poľutovanie. Zároveň upozornila, že žiadne rozhodnutie o schôdzi ešte neschválili.

Nezávislosť možno nepodporia všetci separatisti

Aj keď hlasovanie o nezávislosti v pondelok bude, stále nie je celkom jasné, či ju podporia všetci poslanci dvoch separatistických strán. Agentúra Bloomberg vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje oboznámené s plánmi katalánskej vlády informovala o nezhodách medzi zástupcami dvoch skupín.

Poslanci aliancie regionálneho premiéra Puigdemonta Spoločne pre Áno (JxSí) sa údajne obávajú možných katastrofálnych dôsledkov vyhlásenia nezávislosti na miestnu ekonomiku, zatiaľ čo tvrdé jadro Kandidátky ľudovej jednoty (CUP) požaduje okamžité pretrhnutie pút so Španielskom.

Madrid na čele s predsedom vlády Marianom Rajoyom sa vzhľadom na vyjadrenie Raüla Romevu zrejme bude musieť znovu rozhodovať, ako naložiť s katalánskymi činiteľmi, ktorí nerešpektujú vôľu súdov. „Rajoy a jeho menšinová vláda nebude chcieť za žiadnu cenu riskovať opakovanie násilného scenára z minulého víkendu, ktorý zožal medzinárodnú kritiku a ešte viac vyburcoval separatistické hnutie,“ napísala agentúra Bloomberg.

Rajoy sa bude so svojimi ministrami o ďalšom postupe radiť popoludní. Ak by Katalánsko vyhlásilo nezávislosť, môže Madrid aktivovať článok 155 španielskej ústavy a prevziať kontrolu nad správou autonómnej oblasti na severovýchode krajiny. Zahraničné médiá v posledných dňoch uvádzajú, že jednostranná deklarácia nezávislosti by fakticky nemala žiaden vplyv a že Katalánsko nemá prostriedky na iné opatrenia ako na „odstránenie španielskych vlajok z miestnych úradov“.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o nezávislosti #Katalánasko