Súd zamietol Navaľného odvolanie proti 20 dní väzenia

"Súd sa rozhodol ponechať verdikt nezmenený a odvolaniu nevyhovieť," citovala agentúra Interfax z rozhodnutia.

06.10.2017 17:10
debata (6)

Moskovský mestský súd odmietol odvolanie opozičného predáka Alexeja Navaľného proti nedávnemu odsúdeniu na 20 dní za mrežami kvôli porušovaniu pravidiel pre organizovanie mítingov a demonštrácií.

Obhajoba v odvolaní argumentovala tým, že sa Navaľnyj žiadneho priestupku nedopustil, navyše bol na polícii nezákonne zadržiavaný dlhšie ako 11 hodín pričom nedostal žiadnu vodu ani jedlo.

Polícia prehľadala Navaľného štáb

Navaľného policajti zadržali v jeho bydlisku 29. septembra, kedy sa chystal za svojimi prívržencami do mesta Nižnij Novgorod. Miestne úrady označili tento míting za nezákonný, kým podľa Navaľného štábu ho sprvu povolili.

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj počas... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Alexej Navaľnyj Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj počas súdneho pojednávania v Moskve.

Moskovský súd potom 2. októbra opozičníka poslal na 20 dní za mreže, pretože podľa obžaloby opakovane vyzýval občanov k účasti na nepovolenej akcii.

Polícia prehľadala v piatok Navaľného moskovský štáb. Zásah podľa serveru newsru.com pravdepodobne súvisí k výzvami k sobotňajším protestom, oficiálne bol ale odôvodnený vyšetrovaním prípadu Navaľného spolupracovníka, zbitého v polovici septembra.

Protesty v deň Putinových narodenín

Navaľnyj už po svojom uväznení vyzval svojich priaznivcov, aby sa v sobotu zapojili do celoruského protestu, ktorý organizujú jeho štáby v 80 mestách po celom Rusku. Protestujúci by podľa neho mali požadovať, aby bol zaradený na zoznam kandidátov na prezidenta vo voľbách, ktoré sa budú konať budúci rok. Protesty sa majú konať v deň, keď aktuálna hlava štátu Vladimir Putin oslávi svoje 65. narodeniny.

Navaľnyj bol tento rok odsúdený už tretíkrát. Najnovší rozsudok mu zabráni zúčastniť sa stretnutia so svojím prívrženci, ktoré sa malo konať v sobotu 7. októbra v prezidentovom rodnom Petrohrade. Opozičník teraz organizuje volebnú kampaň aj napriek tomu, že podľa volebnej komisie kvôli právoplatnému odsúdeniu kandidovať nemôže.

Hlavné podujatia by sa v sobotu mali konať v Petrohrade a Moskve, kam majú ľudia na Navaľného výzvu prísť s ruskými vlajkami. Radnica v Moskve i Petrohrade pritom povolenie pre ich organizáciu vydať odmietli.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #súd #odvolanie #Alexej Navaľnyj