Tropická búrka Nate pri postupe k Mexiku a USA ešte zosilnela

Meteorológovia očakávajú silné prívalové dažde a vysoké vlny.

06.10.2017 22:13 , aktualizované: 07.10.2017 09:02
zaplava, nikaragua, Foto: ,
V minulých dňoch búrka Nate zasiahla aj Nikaraguu, kde spôsobila masívne záplavy a zosuvy pôdy.
debata (2)

Tropická búrka Nate pri postupe k juhovýchodu Mexika a štátom na južnom pobreží USA zosilnela. Sprevádza ju vietor s rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu a pri presune nad Mexickým zálivom má ešte naberať na sile a premeniť sa v hurikán, uviedla v noci na dnes SELČ agentúra AP s odvolaním sa na miestnzch meteorológov.

Stred búrky postupuje k mexickému polostrovu Yucatán vrátane turistického letoviska Cancún rýchlosťou 35 kilometrov za hodinu. Na pevnine sa očakávajú silné prívalové dažde a vysoké vlny dosahujúce výšku troch metrov.

Nate po zosilnení na hurikán v nedeľu doputuje k americkým štátom Louisiana a Mississippi, uviedlo americké Národné centrum pre hurikány (NHC).

Louisiana vyhlásila stav ohrozenia

Guvernér mexického štátu Quintana Roo varoval ľudí pred pohybom v pobrežných oblastiach a nariadil pripraviť cez 170 núdzových ubytovacích centier. Pohotovosť majú hasičské a policajné jednotky.

Americkí meteorológovia predpokladajú až trojmetrové vlny a silné nárazy vetra. Úrady Louisiany vyhlásili stav ohrozenia a pripravujú sa na možné evakuácie tisícok obyvateľov v závislosti od vývoja sily búrky.

Podobné opatrenia chystajú aj v Mississippi a Alabame, pohyb vzdušné masy monitorujú aj na Floride, ktorá sa doteraz úplne nezbavila následkov ničivého septembrového hurikánu Irma.

Nate zasiahol Kostariku, Nikaraguu a Honduras

Nate sa v piatok večer SELČ podľa NHC nachádzal okolo 200 kilometrov juhovýchodne od Cancúnu, kam mieril rýchlosťou zhruba 30 kilometrov za hodinu.

V minulých dvoch dňoch búrka Nate zasiahla Kostariku, Nikaraguu a Honduras, kde zabila najmenej 22 ľudí, spôsobila záplavy a zosuvy pôdy a zablokovala rad ciest. Miestni záchranári stále pátrajú po niekoľkých desiatkach ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #hurikán #tropická búrka