Šliapnu Katalánci i Španieli na brzdu?

Po piatich dňoch, čo Barcelona a Madrid pripomínali dva kamióny rútiace sa nezadržateľne proti sebe, blížiaca sa čelná zrážka prinútila obe strany trocha spomaliť.

07.10.2017 10:00
debata (8)

Španielsko sa ospravedlnilo za násilné policajné zásahy počas nedeľňajšieho referenda o nezávislosti Katalánska. A katalánske vedenie o deň odložilo vystúpenie premiéra Carlesa Puigdemonta v regionálnom parlamente, ktorý sa chystal už v pondelok predložiť zákonodarcom návrh na vyhlásenie nezávislosti.

Puigdemont pôvodne sľúbil, že v parlamente vystúpi do 48 hodín po definitívnom zrátaní hlasov. Konečné výsledky boli zverejnené v piatok. Podľa nich pri celkovej účasti 43 percent sa za nezávislý štát vyslovilo 90,1 percenta hlasujúcich, proti ich bolo 7,8 percenta a zvyšok hlasov bol neplatný.

Policajt v Barcelone hliadkuje pri plagáte... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
policajt, barcelona, katalansko Policajt v Barcelone hliadkuje pri plagáte propagujúcom spolupatričnosť Kataláncov a Španielov.

Katalánsky premiér len zopár hodín pred oznámením oficiálnych výsledkov plebiscitu požiadal parlament, aby mu umožnil v utorok popoludní predniesť prejav „o aktuálnej politickej situácii“. Je to drobný ústup oproti jeho predchádzajúcim vyhláseniam, keď avizoval svoj prejav už na pondelok, a to na tému výsledkov referenda, ktorým by odštartoval procedúru vedúcu k vyhláseniu nezávislosti.

Zjavne sa tým pokúša obísť rozhodnutie španielskeho ústavného súdu, ktorý vo štvrtok plánované zasadanie katalánskeho parlamentu o nezávislosti pozastavil a pohrozil poslancom trestným stíhaním.

Denník El País za odkladom schôdzky regionálneho parlamentu vidí snahu katalánskej vlády získať čas, zrejme aj pre nezhody, ktoré podľa médií panujú medzi radikálnymi a umiernenými stranami separatistov.

Pred neuváženými jednostrannými krokmi varoval Puigdemontov predchodca Artur Mas i primátorka Barcelony Ada Colauová. Mas v rozhovore pre Financial Times uznal, že Katalánsko referendom „získalo právo stať sa nezávislým štátom“, podľa neho však na tento krok ešte nie je pripravené a musí preto postupovať pragmaticky.

„Na to, aby sme boli nezávislí, nám zatiaľ chýbajú niektoré veci,“ povedal a poukázal na otázky, ako je kontrola nad územím, výber daní a súdny systém. Barcelonská primátorka v záujme zníženia napätia vyzvala obe strany na ústupky. Katalánska vláda by sa podľa nej mala zriecť plánu vyhlásiť nezávislosť na budúci týždeň a španielska vláda by mala stiahnuť policajné posily, ktoré do regiónu vyslala na potlačenie separatistických snáh.

Popri politických a justičných pákach na stúpencov katalánskej nezávislosti čoraz viac dolieha aj ekonomický tlak. Španielska vláda v piatok schválila nariadenie, ktoré zjednodušuje firmám premiestenie ich sídel z Katalánska. Krok, ktorý môže negatívne ovplyvniť finančnú situáciu regiónu, sa chystajú urýchlene využiť viaceré spoločnosti vrátane tretej najväčšej španielskej banky Caixabank.

Na druhej strane, Madrid v piatok spravil aj ústretové gesto voči Barcelone, keď sa najvyšší predstaviteľ ústrednej vlády v Katalánsku Enric Millo ospravedlnil za policajné násilie v deň referenda. „Keď vidím tie zábery a viem, že ľudí tĺkli, vytláčali a jeden človek je dokonca stále hospitalizovaný, musím si to vyčítať a ospravedlniť sa v mene zasahujúcich policajtov,“ vyhlásil Millo.

Išlo o prvé ospravedlnenie sa predstaviteľa španielskej vlády za zásah, po ktorom podľa katalánskych úradov museli ošetriť takmer 900 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #referendum o nezávislosti #Carles Puigdemont