Stúpenci Navaľného demonštrovali na narodeniny Putina, polícia zatýkala

V rade ruských miest, vrátane Moskvy a Petrohradu, sa konali demonštrácie na podporu uväzneného opozičného predáka Alexeja Navaľného.

07.10.2017 14:38 , aktualizované: 21:46
debata (307)

Polícia podľa agentúr pozatýkala už viac než dve stovky účastníkov 25 nepovolených akcií. Len v rodisku prezidenta Vladimira Putina, Petrohrade, hlásia opozičné zdroje cez 60 zadržaných.

Počet protestujúcich v centre hlavného mesta polícia odhadla na asi sedem stoviek, nezávislé médiá ale na niekoľko tisíc. „Rusko bude slobodné“ a „Rusko bez Putina“, skandoval v Moskve dav.

Všetko najlepšie a zbohom

Zatýkanie ľudí s letákmi začalo podľa ruských médií na Puškinovom námestí obklopenom policajnými autami, obrnenými vozidlami Tiger a „antonmi“, určenými na prepravu zatknutých.

Prívrženci Alexeja Navaľného počas demonštrácie... Foto: Reuters, TATYANA MAKEYEVA
moskva, rusko, demonstracia, Prívrženci Alexeja Navaľného počas demonštrácie pri soche Alexandra Puškina v Moskve.

Podľa serveru newsru.com časť demonštrantov prešla od Puškinovho pomníka až na Manéžne námestie pred Kremľom. „Všetko najlepšie a zbohom“, pokrikovali ľudia na adresu Putina, ktorý v sobotu oslavuje 65. narodeniny. Neskôr polícia cestu týmto smerom prehradila, uviedol spravodajca denníka Kommersant, ktorý počet demonštrantov odhadol na 2 500.

Medvedev a kačacia farma

Jeden z protestujúcich niesol v dave ručne vyrobený transparent, na ktorom je vyobrazený prezident Putin, ktorý sedí na hromade bankoviek a na hlave má posadenú korunu. Obrázok sprevádza nápis: „Všetko najlepšie k narodeninám zlodejíček!“.

Iní demonštranti držali ruské vlajky, kópie ruskej ústavy či transparenty citujúce právo zúčastniť sa protestných akcií. Objavili sa aj žlté nafukovacie kačice v ironickej narážke súvisiace s tým, že Navaľnyj obvinil premiéra Dmitrija Medvedeva z vlastníctva okázalej nehnuteľnosti s kačacou farmou. Medvedev to poprel ako politicky motivovaný nezmysel.

235 zatknutých

V Putinovom rodnom Petrohrade sa k podpore Navaľného zišlo okolo 1500 stúpencov opozície.

Zhromaždili sa na veľkom verejnom priestranstve, z ktorého sa potom vydali na pochod po hlavnej triede za skandovanie „Putin je zlodej“ a „Sloboda“.

Hovorca neziskovej monitorovacej skupiny OVD-Info Arťom Platov podľa agentúry AFP oznámil, že v celom Rusku bolo okolo 19:00 SELČ registrovaných už 235 zatknutých účastníkov demonštrácií. Z Petrohradu v tej dobe hlásili 66 zadržaných osôb.

Čistiacimi vozmi zabrániť demonštrácii

V ruských mestách sa ľudia schádzali na demonštráciách, aby podporili prezidentskú kandidatúru Navaľného. Zo 79 akcií úrady povolili len 17, poznamenal newsru.com. K nepovoleným sa počítajú aj akcie v Moskve a v Petrohrade, kde demonštrácie vyvrcholili.

V Chabarovsku podľa webu ruského denníka protestovalo niekoľko desiatok ľudí. Vo Vladivostoku úrady prekvapivo – asi kvôli demisii gubernátora – povolili usporiadať demonštráciu hneď na dvoch miestach.

Pred stanicou sa zišlo asi 150 demonštrantov, ktorí skandovali „Rusko bude slobodné“ a „Slobodu politickým väzňom“. V Kemerove sa zišlo 50 až 60 demonštrantov, hoci sa radnica pokúsila akcii zabrániť tým, že na dané miesto poslala čistiace vozy.

Zatýkanie podľa sociálnych sietí

Protesty sa konali aj v Barnaule, Komsomolsku, Togliatti, Ulan-Ude a v Čite. Polícia podľa správ zo sociálnych sietí zatýkala demonštrantov v Iževsku, Južno-Sachalinsk a v Samare, kde sa na hlavnom námestí zišli asi tri stovky ľudí, hoci demonštrácia nebola povolená.

Podľa nezávislých médií policajti zadržali koordinátorov z miestnych štábov Navaľného kampane napríklad v Stavropoli, Petrohrade, Krasnodare, Rostove na Done, Jakutsku, Perme a Tveri.

Putinov darček

Sám Navaľnyj si momentálne odpykáva za mrežami 20 dní za výzvy na nepovolené zhromaždenia. Svoje uväznenie označil za narodeninový darček Putinovi, ktorý práve v sobotu oslavuje 65. narodeniny.

Navaľnyj bol tento rok odsúdený už tretíkrát. Opozičník vedie volebnú kampaň aj napriek tomu, že podľa volebnej komisie kvôli právoplatnému odsúdeniu kandidovať v prezidentských voľbách v marci 2018 nemôže.

307 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Rusko #narodeniny #Vladimir Putin #Alexej Navaľnyj