Možný nový vládca Kuby odmietol americký imperializmus

Miguel Diaz-Canel tiež kritizoval nátlak USA na venezuelskú vládu a údajné snahy o diskreditáciu kubánskeho turistického priemyslu.

08.10.2017 19:29
debata (33)

Možný nástupca Raúla Castra na čele kubánskeho štátu dnes odmietol americký imperializmus a výzvy USA k politickým a ekonomickým zmenám na Kube.

V prejave na spomienkovej akcii k päťdesiatemu výročiu smrti jednej z najznámejších postáv marxistickej revolúcie v Latinskej Amerike Ernesta Che Guevaru kubánsky viceprezident Miguel Diaz-Canel tiež kritizoval nátlak USA na venezuelskú vládu a údajné snahy o diskreditáciu kubánskeho turistického priemyslu.

Kubánsky viceprezident Miguel Diaz-Canel. Foto: Reuters
Miguel Diaz-Canel Kubánsky viceprezident Miguel Diaz-Canel.

Kuba nebude robiť ústupky voči svojej zvrchovanosti a nezávislosti, nebude vyjednávať o svojich princípoch, ani nebude súhlasiť so stanovovaním podmienok, uviedol Diaz-Canel.

Podľa agentúry Reuters zrejme reagoval na nedávne vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý v OSN povedal, že protikubánske sankcie budú zrušené až vtedy, keď karibský ostrov zavedie demokraciu a kapitalizmus. Trump tiež významne znížil počet zamestnancov na americkej ambasáde na Kube a nariadil recipročné zníženie personálu na kubánskej ambasáde v USA. Urobil tak potom, čo sa americkí diplomati na Kube stali terčom údajných útokov poškodzujúcich zdravie.

Súčasný kubánsky vodca Raúl Castro, ktorému je 86 rokov, oznámil, že z úradu odstúpi vo februári.

Experti sa domnievajú, že päťdesiatsedemročný Diaz-Canel by sa mohol stať prvou hlavou štátu bez priezviska Castro od začiatku šesťdesiatych ro­kov.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #Raúl Castro #Miguel Diaz-Canel #imperializmus