Nechceme novú studenú vojnu s Ruskom, tvrdí šéf NATO

Aliancia v reakcii na kroky Ruska na Ukrajine zintenzívnila letecké hliadkovanie pri Čiernom mori.

09.10.2017 12:43 , aktualizované: 14:17
debata (77)

Severoatlantická aliancia nechce „novú studenú vojnu“ s Ruskom, aj napriek znepokojeniu niektorých členov z ruských vojenských aktivít pri jej hraniciach. V pondelok to na záver štvordňového Parlamentného zhromaždenia NATO v Bukurešti vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „Sme znepokojení z nedostatku transparentnosti, čo sa týka vojenských cvičení (Ruska),“ povedal Stoltenberg. Narážal tým na veľké rusko-bieloruské manévre konanej minulý mesiac v Bielorusku u východných hraniciach aliancie. Rusko oznámilo početnej účasť vojakov a zbraní pod hranicou, kedy je nutné pozvať zahraničný pozorovateľa. Štáty NATO ale poskytnuté údaje spochybnili.

Stoltenberg dodal však, že „Rusko je náš sused…nechceme izolovať Rusko, nechceme novú studenú vojnu“.

Stoltenberg sa vyslovil aj za prítomnosť jednotiek NATO v Afganistane

Generálny tajomník tiež uviedol, že 29-členná aliancia v reakcii na „agresívne konanie Ruska na Ukrajine“ zintenzívnila letecké hliadkovanie pri Čiernom mori. Rumunskí a bulharskí piloti uskutočnili v oblasti v uplynulých mesiacoch vojenské cvičenia. Cieľom bolo upokojiť členské krajiny NATO, ktoré sú znepokojené zásahmi Ruska na Ukrajine.

Armádne letectvo Rumunska a Bulharska vykonalo v uplynulých mesiacoch nad Čiernym morom cvičenia, ktorých cieľom bolo uistiť členov NATO znepokojených ruskou anexiou ukrajinského Krymu v roku 2014 a vojenskou podporou proruských separatistov na východe Ukrajiny.

Stoltenberg sa v prejave takisto vyslovil za pokračovanie misie v Afganistane, kde má aliancia naďalej 13 000 vojakov. „Náklady spojené s odchodom by boli oveľa vyššie“ než ľudské a finančné náklady tejto misie, vyhlásil. Ak by sa NATO stiahlo, Afganistan by sa podľa neho prepadol do chaosu a stal by sa rajom pre medzinárodné teroristov.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Jens Stoltenberg #Russko