Google má dôkazy o zneužití svojich služieb Ruskom, píše The Washington Post

Americká internetová spoločnosť Google prvýkrát našla dôkazy o tom, že Rusi sa pokúsili využiť jej komunikačné platformy k zasahovaniu do amerických prezidentských volieb v roku 2016.

09.10.2017 13:59 , aktualizované: 14:11
debata (79)

Napísal to denník The Washington Post. Desaťtisíce dolárov vraj minuli ruskí agenti za inzeráty šíriace dezinformácie.

Rusi podľa washingtonského denníka investovali do inzerátov na najväčšej svetovej platforme pre zdieľanie videí YouTube, vo vyhľadávacej službe Google, na inzertnej sieti DobleClick a v službe elektronickej pošty Gmail. Zadávatelia inzerátov podľa The Washington Post zrejme nie sú totožní s tými, ktorí na rovnaké účely využívali komunikačnú sieť Facebook. To môže znamenať, že Rusko sa snaží šíriť dezinformácie v ďaleko širšom meradle, než sa doteraz predpokladalo, píše denník.

Firma Google najskôr možnosť zneužitia svojich služieb podceňovala, nedávno ale oznámila, že začína vyšetrovanie. Správu denníkau, ktorý sa odvoláva na osoby oboznámené s týmto vyšetrovaním, odmietlo vedenie Google komentovať.

Spoločnosť sa teraz údajne zameriava na analýzu balíku inzerátov zadaných za necelých 100 000 dolárov. Zisťuje, či boli objednané takzvanými trollmi, teda osobami najatými ruskou vládou pre šírenie dezinformácií online, alebo či pochádzajú z legálnych ruských účtov.

Vedúci predstavitelia firiem Facebook a Twitter majú 1. novembra vypovedať pred americkými parlamentnými výbormi, ktoré údajné ruské zásahy do amerických volieb vyšetrujú. Spoločnosť Google ešte neoznámila, či výzvu na účasť na rokovaní prijala.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Rusko #hackeri