Lavrov varoval Tillersona, že USA môžu zvýšiť napätie s KĽDR

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov varoval svojho amerického kolegu Rexa Tillersona, že Washington pravdepodobne vyvolá "neprijateľnú eskaláciu" napätia so Severnou Kóreou. Podľa agentúry AFP o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničia.

10.10.2017 07:28 , aktualizované: 16:15
debata (6)

Lavrov uviedol, že považuje za neprijateľnú „eskaláciu napätia na Kórejskom polostrove, ktorú v tejto oblasti spôsobujú americké vojenské prípravy“. Lavrov vyzval na vyriešenie krízy „výhradne diplomatickými prostriedkami“.

V sobotu americký prezident Donald Trump povedal, že diplomatické snahy o riešenie situácie okolo KĽDR zlyhali. Povedal, že fungovať môže len jediná vec, bez toho, aby upresnil, čo mal na mysli.

Pred týždňom Trump na Twitteri upozornil Tillersona, že stráca svoj čas vyjednávaním. Urobil tak potom, čo šéf americkej diplomacie potvrdil existenciu kontaktov medzi Spojenými štátmi a KĽDR. Spojené štáty a Južná Kórea usporiadali v septembri cvičenia v blízkosti silne militarizovanej hranice so Severnou Kóreou.

Čína navrhla plán podporovaný Ruskom, ktorý by umožnil pozastavenie programu severokórejského vývoja jadrových zbraní výmenou za zastavenie vojenských cvičení USA v regióne.

Trump o svojom ministrovi: Som múdrejší než Tillerson

Donald Trump by vyhral, ​​keby došlo na porovnanie jeho inteligencie s IQ šéfa americkej diplomacie Rexa Tillerson. Sám americký prezident to vyhlásil v rozhovore, ktorý v utorok zverejnil časopis Forbes. Trump tak pridal ďalšiu kapitolu do svojho sporu s ministrom zahraničia, ktorý hlavu štátu podľa americkej televízie označil za hlupáka.

„Myslím, že je to falošná správa,“ vyhlásil prezident o informácii NBC News z minulého týždňa, podľa ktorej Tillerson tituloval Trumpa nelichotivým výrazom tento rok v lete. Stalo sa tak podľa televíznej stanice v čase sporov medzi oboma politikmi, kvôli ktorému vraj chcel Tillerson dokonca rezignovať.

Ak informácie NBC News falošná nie je a Tillerson sa hrubého výroku skutočne dopustil, potom „budeme musieť porovnať IQ testy. A môžem vám povedať, kto vyhrá,“ povedal prezident americkému časopisu.

Podľa amerických médií vedú Trump a Tillerson spor dlhodobo, aj keď prezident nedávno vyhlásil, že má v ministra zahraničia „totálnu dôveru“. Tillerson údajne nesúhlasí s politikou Bieleho domu voči Severnej Kórei a Iránu, Trump zase o šéfovi diplomacie vyhlásil, že jeho pokusy o dialóg s Pchjongjangom sú stratou času.

Tvrdenie, že prestíž ministra zahraničia ohrozuje, Trump v rozhovore pre Forbes odmietol. „Myslím, že jeho autoritu v skutočnosti posilňujem,“ konštatoval.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR