Microsoft vyšetruje, či Rusi zneužili jeho služby na šírenie dezinformácií

Po internetových spoločnostiach Google, Facebook a Twitter začal aj softvérový gigant Microsoft vyšetrovať, či Rusko nezneužilo jeho produkty na ovplyvňovanie amerických volieb.

10.10.2017 09:46
debata (21)

Firma chce preskúmať najmä inzerciu zadanú na vyhľadávacej službe Bing, ale aj v ďalších jej produktoch.

„Správy o zneužití našej platformy berieme vážne,“ uvádza sa vo vyhlásení Microsoftu. „Preto záležitosť prešetrujeme, a ak zistíme akúkoľvek neoprávnenú aktivitu, podnikneme kroky, aby sme takéto zneužívanie v budúcnosti minimalizovali,“ konštatuje spoločnosť.

Spoločnosť Google prvýkrát našla dôkazy o tom, že Rusi sa pokúsili zneužiť jej komunikačné platformy na zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Investovali vraj do inzerátov na najväčšej svetovej platforme pre zdieľanie videí YouTube, vo vyhľadávacej službe Google, na inzertnej sieti DoubleClick a v službe elektronickej pošty Gmail.

3000 reklám na Facebooku

Zneužívanie svojich služieb vyšetruje aj firma Facebook. Nedávno poskytla americkému Kongresu súbor 3000 inzerátov, ktoré si Rusko objednalo na populárnej sociálnej sieti. Spoločnosť Twitter, ktorá prevádzkuje celosvetovo pôsobiaci server mikroblogov, nedávno oznámila, že uzavrela vyše 200 účtov napojených údajne na ruské dezinformačné zdroje.

Oxfordský internetový ústav v pondelok publikoval správu svojich výskumníkov, podľa ktorých boli príslušníci a veteráni americkej armády vlani terčom dezinformačnej kampane na twitteri a Facebooku. Zdrojom dezinformácií boli údajne webové stránky napojené na Rusko, šíritelia konšpiračných teórií a európske krajne pravicové kruhy.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #Rusko #Twitter #facebook #prezidentské voľby v USA