BR OSN plánuje stabilizovať Líbyu, voľby chce do júla 2018

V Líbyi by sa do júla budúceho roka mali konať parlamentné aj prezidentské voľby. Počíta s tým plán politickej stabilizácie krajiny, ktorý navrhol splnomocnenec OSN pre Líbyu Hassan Salamé.

11.10.2017 17:05
Hassan Salamé Foto: ,
Splnomocnenec OSN pre Líbyu Hassan Salamé reční v Tunise na zábere z 26. septembra.
debata (13)

Jeho zámery v utorok jednomyseľne schválila Bezpečnostná rada OSN. Salamé chce aktualizovať mierovú dohodu, ktorú pred dvoma rokmi podpísali pod záštitou OSN rôzne líbyjskej frakcie.

Dohoda by mala po novom zahrnúť aj bývalých stúpencov zvrhnutého vládcu Muammara Kaddáfího a tábor generála Chalífa Haftara. Tento veliteľ samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) je napojený na kabinet na východe Líbye, ktorý až doteraz neuznával vládu v Tripolise, ktorú podporuje OSN.

Salamého cieľom je podporiť Líbyjčanmi realizovaný politický prechod, na konci ktorého vznikne „stabilná, zjednotená, reprezentatívna a efektívna“ vláda.

Líbya potrebuje novú ústavu

V tejto rozvrátenej severoafrickej krajine ide však o ambicióznu, až takmer nesplniteľnú úlohu. Pred akýmkoľvek hlasovaním bude okrem iného potrebné schváliť v referende novú ústavu.

Dve hlavné strany konfliktu v Líbyi, vlády zo západu a východu krajiny, rokovali na začiatku tohto mesiaca v Tunisku o zdieľaní moci. Nimi diskutované prechodné obdobie by malo zhruba po roku vyústiť do nových volieb.

Líbya je v chaotickom stave aj šesť rokov po skončení občianskej vojny. Okrem dvoch konkurenčných vlád sa o moc bije množstvo skupín vrátane teroristickej organizácie tzv. Islamský štát (IS). Nestabilite predchádzala dlhá vláda autokratického vodcu Kaddáfího, ktorého v roku 2011 zvrhlo povstanie podporené náletmi koalície západných krajín.

Rozvrat Líbye zneužívajú zločinecké siete pašerákov ľudí, ktoré odtiaľ vypravujú do Európy väčšinu lodí s africkými migrantmi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #OSN