Ruského hackera chce Moskva aj Washington. Kam ho Gréci vydajú?

Konečné slovo bude mať grécky minister spravodlivosti, až ruský občan Alexander Vinnik vyčerpá všetky možnosti odvolania sa.

12.10.2017 08:15
debata (5)

Dva grécke súdy nezávisle na sebe odporučili vydať údajného ruského hackera do zahraničia. Kým pred týždňom rozhodol jeden zbor sudcov, aby bol odovzdaný Spojeným štátom, iní sudcovia naopak dospeli k záveru, že by sa mal vrátiť do Ruska.

Konečné slovo bude mať grécky minister spravodlivosti, až ruský občan Alexander Vinnik vyčerpá všetky možnosti odvolania sa, napísala agentúra AP.

Tridsaťsedemročný Alexander Vinnik (vstrede)... Foto: SITA/AP, Giannis Papanikos
vinnik Tridsaťsedemročný Alexander Vinnik (vstrede) čelí obvineniu, že previedol do Bitcoinu najmenej štyri miliardy dolárov z nezákonných podnikateľských aktivít.

Hrozí mu 55 rokov za mrežami

Američania podozrievajú Vinnika z rozsiahleho prania špinavých peňazí prostredníctvom kybernetickej meny Bitcoin. Tridsaťsedemročný muž čelí obvineniu, že previedol do Bitcoinu najmenej štyri miliardy dolárov z nezákonných podnikateľských aktivít. Vinnika zadržala grécka polícia na základe amerického zatykača v júli.

Rus, ktorý bol pred zatknutím v Grécku na dovolenke, dal už skôr najavo, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolá. V USA mu hrozí až 55 rokov za mrežami.

O Vinnika prejavili záujem aj ruské úrady, ktoré ho údajne vinia zo sprenevery. Kým vydaniu do USA sa Vinnik bráni, proti návratu do Ruska podľa svojich obhajcov nič nenamieta. Z toho médiá usudzujú, že ruská žiadosť je účelová, aby sa zabránilo Vinnikovej deportácii do USA.

Záujem aj o Nikulina, rozhodnú Česi

Vinnik je jedným z niekoľkých Rusov, ktorí boli zadržaní na americkú žiadosť v súvislosti s počítačovými zločinmi. Chytili ich v krajinách Európskej únie, kde boli väčšinou na dovolenke.

Údajného ruského hackera Jevgenija Nikulina zatkla vlani v októbri česká polícia. Rus bol obvinený z hackerského útoku, krádeže a sprisahania, keď napadol sociálne siete Linkedin a Formspring a webové úložisko Dropbox a získal heslá ich užívateľov s úmyslom ich predať.

V USA hrozí Nikulinovi 30 rokov väzenia. O jeho vydaní na trestné stíhanie žiada okrem USA opäť aj Rusko; české súdy zatiaľ verdikt nevyniesli a aj v českej praxi má rozhodujúce slovo minister spravodlivosti.

Organizovaný únos

Minulý týždeň rozhodla španielska justícia, že vydá do USA tridsaťsedemročného ruského programátora Pjotra Levašova obvineného z infikovanie desiatok tisíc počítačov a možného ovplyvňovania minuloročných amerických prezidentských volieb.

V auguste španielska justícia rozhodla o vydaní ruského programátora Stanislava Lisova do USA, kde je obvinený zo zodpovednosti za hackerské útoky na banky a finančné inštitúcie.

Moskva ostro protestuje proti zadržiavaniu svojich občanov v cudzine a ich vydávaniu americkej justícii, čo označuje aj za organizovaný únos.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #hackeri #USA #súdy #hacker #hackerské útoky