Senátori vinia Biely dom z váhania pri uplatňovaní protiruských sankcií

Prezident Donald Trump zákon neveľmi ochotne podpísal 2. augusta.

12.10.2017 11:16
debata (16)

Biely dom nepokročil v uplatnení nových protiruských sankcií, hoci od ich schválenia v Kongrese už uplynuli viac ako dva mesiace. V liste adresovanom prezidentovi to podľa televízie ABC napísali republikánsky senátor John McCain a jeho demokratický kolega Ben Cardin.

„Oneskorenie spochybňuje ochotu vlády sankčný zákon rešpektovať,“ uvádza sa v liste.

Prezident Donald Trump zákon neveľmi ochotne podpísal 2. augusta, keď predtým sankcie veľkou väčšinou odhlasovali obe komory Kongresu. Vláda mala do 1. októbra oznámiť, ktorých ruských inštitúcií a jednotlivcov sa majú sankcie týkať. Nič také sa ale podľa televízie ABC zatiaľ nestalo.

Republikánsky senátor John McCain (vľavo) v... Foto: Reuters, AARON P. BERNSTEIN
McCain, reed Republikánsky senátor John McCain (vľavo) v diskusii s kolegom Jackom Reedom.

Váha sa aj pri Iráne a KĽDR

„Nemožno povedať, že by Biely dom začal voči Rusku uťahovať skrutky,“ povedal americkej televízii nemenovaný činiteľ Kongresu. „Skrutky sme im dodali, ale uťahovanie ešte nezačalo,“ dodal.

McCain a Cardin, dvaja hlavní zahraničnopolitickí experti Senátu, v liste označili prístup Trumpovej vlády k sankciám za nezodpovedný. Kabinet podľa nich navyše „nepodnikol žiadne diplomatické kroky k tomu, aby európskych spojencov zapojil do úsilia o zvýšenie tlaku na Moskvu“.

Senátori upozornili, že váhavosť Bieleho domu sa netýka len sankcií proti Rusku, ale aj proti Iránu a Severnej Kórei, ktoré boli vyhlásené súbežne. Aj termín ich spustenia už minul.

Moskva: NATO na našich hraniciach hromadí vojská

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Severoatlantickú alianciu (NATO), že využila „hystériu“ okolo cvičenia Západ 2017 a rozmiestnila v Poľsku a na Pobaltí pri hraniciach s Ruskom celú obrnenú divíziu. NATO vraj týmto krokom porušuje zmluvu s Ruskom.

Ruské a bieloruské jednotky v septembri pri hraniciach krajín NATO zorganizovali strategické cvičenie Západ 2017, ktoré aliancia označila za nepriehľadné a obvinila Moskvu z možnej prípravy provokácia či agresie voči východnému krídlu NATO. V Bruseli panovala obava, že ruské jednotky v predsunutých pozíciách aj po vojenskom cvičení zostanú.

Ruský prezident Vladimir Putin počas cvičenia... Foto: Reuters, SPUTNIK
putin, zapad 2017 Ruský prezident Vladimir Putin počas cvičenia Západ 2017.

Rusko obavy NATO označilo za neodôvodnené a po ukončení manévrov oznámilo, že všetci vojaci sa aj s technikou vrátili do domovských posádok.

NATO rozmiestnilo už celú americkú divíziu

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v Moskve vyhlásil, že „na pozadí hystérie“ okolo cvičenie Západ 2017 NATO nenápadne presunulo do Poľska druhú obrnenou brigádu armády USA aj s vojenskou technikou. Spolu s výzbrojou tretej obrnenej brigády, ponechanej v Poľsku a Pobaltí, tak vraj je na východe NATO rozmiestnená už celé americká divízia, ktorú možno v priebehu dvoch hodín doplniť mužstvom z najbližšej americkej základne v Nemecku.

Prítomnosť armády USA v Poľsku a na Pobaltí podľa hovorcu odporuje zmluve medzi NATO a Ruskom. NATO sa na summite vo Varšave vlani v júli rozhodlo vyslať do Poľska, Pobaltia, Rumunska a Bulharska celkom štyri prápory a tiež americkú obrnenú brigádu. Na posilnenie východného krídla NATO sa aliancia zhodla kvôli obavám, ktoré majú jej východní členovia z postupu Ruska.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #John McCain #protiruské sankcie