Rakúsko: Mýto, ktoré plánuje Nemecko, diskriminuje cudzincov

Rakúsko podá na Súdny dvor Európskej únie žalobu kvôli plánovanému zavedeniu mýta pre osobné automobily v Nemecku. Oznámil to rakúsky minister dopravy Jörg Leichtfried.

12.10.2017 11:28
debata

Plánované mýto má podľa neho diskriminačný charakter. Právna analýza vypracovaná pre rakúsku vládu podľa ministra dáva žalobe dobré šance na úspech.

Diaľničné poplatky pre osobné autá budú v Nemecku fakticky platiť len zahraniční vodiči. Majitelia áut registrovaných v Nemecku mýto síce tiež zaplatia, neskôr sa im však o zaplatenú čiastku zníži daň z motorových vozidiel. Majitelia najekologickejších áut s veľmi nízkymi emisiami získajú dokonca väčšiu zľavu, než koľko zaplatia na poplatkoch.

Diaľničné poplatky pre osobné autá schválil nemecký parlament v marci, vyberať by sa mali od roku 2019. Európska komisia sa v máji rozhodla ukončiť konanie, ktoré s Nemeckom kvôli plánu na diaľničné mýto pre osobné autá viedla od roku 2015. Nemecko podľa komisie prijalo potrebné zmeny pravidiel, a odstránilo tak možnú diskrimináciu na základe národnosti.

Žalobu kvôli nemeckému mýtnemu predtým zvažovala aj Česká republika. S ohľadom na májové rozhodnutie Európskej komisie minister dopravy Dan Ťok odporučil kabinetu, aby Česko žalobu nepodávalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rakúsko #Mýto #diskriminácia