USA odídu z organizácie UNESCO, Izrael ich krok nasleduje

Spojené štáty sa chystajú 31. decembra 2018 odísť z kultúrnej a vzdelávacej organizácie UNESCO, uviedol vo vyhlásení ministerský úrad USA.

12.10.2017 15:36 , aktualizované: 20:38
debata (16)

„Toto rozhodnutie sa nám neprijímalo ľahko a odzrkadľuje obavy Spojených štátov o rastúce nedoplatky voči organizácii UNESCO, potrebu zásadnej reformy v organizácii a pokračujúcu protiizraelskú zaujatosť UNESCO,“ uviedlo ministerstvo a dodalo, že Spojené štáty sa budú snažiť " zostať v spojení … ako nečlenský štát so štatútom pozorovateľa, aby prispeli americkými názormi, perspektívami a odbornými znalosťami. "

UNESCO vyjadrilo ľútosť nad oficiálnym rozhodnutím Spojených štátov opustiť organizáciu.

„Po oficiálnom oznámení štátneho tajomníka Spojených štátov amerických pána Rexa Tillersona, ako generálna riaditeľka UNESCO, chcem vyjadriť hlboké poľutovanie nad rozhodnutím Spojených štátov amerických odísť z UNESCO,“ uviedla generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokova vo vyhlásení.

Bokova dodala, že rozhodnutie USA znamená stratu pre multilateralizmus ako aj pre rodinu OSN. Spojené štáty zrušili v roku 2011 svoj významný príspevok do rozpočtu UNESCO na protest proti rozhodnutiu o udelení plného členstva Palestíne.

Odstúpenie USA je podľa časopisu Foreign Policy motivované aj snahou ušetriť peniaze.

Podľa BBC americký prezident Donald Trump kritizoval to, čo považuje za neprimeraný príspevok USA inštitúciám OSN. USA financujú 22% z pravidelného rozpočtu OSN a 28% mierových opatrení OSN.

UNESCO už vlani prijalo rezolúciu na návrh arabských krajín, v ktorej sa pre miesta v jeruzalemskom historickom jadre používali len arabské názvy. Podľa Izraela dokument opomínal tisícročný vzťah Židov k Jeruzalemu.

Izrael východný Jeruzalem obsadil vo vojne v roku 1967, neskôr ho v rozpore s medzinárodným právom pripojil k západným štvrtiam a označil celé mesto za svoje nedeliteľné mesto. Dohody z 90. rokov počítali s tým, že východný Jeruzalem bude hlavným mestom palestínskeho štá­tu.

Izreal nasleduje USA

Izrael nasledoval príklad Spojených štátov a oznámil odchod z Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako rovnaké rozhodnutie oznámil aj Washington. Ako dôvod uvádzajú obe krajiny údajné protiizraelské tendencie tejto organizácie. Konkrétne má ísť o rezolúcie UNESCO, ktoré Washington aj Jeruzalem považujú za protiizraelské.

Vedenie UNESCO na americké rozhodnutie reagovalo vyhlásením, že odchod Spojených štátov bude stratou pre „rodinu Spojených národov“ a šéfka organizácie Irina Boková vyhlásila, že vystúpenie USA „hlboko ľutuje“. Až následne rovnaké rozhodnutie oznámil aj Izrael, ktorý ocenil „statočný a morálny postoj Spojených štátov“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok vyhlásil, že UNESCO sa stalo „absurdným divadlom, pretože namiesto toho, aby históriu ochraňovalo, ju prekrúca“. Vystúpenie z organizácie v prípade Izraela podľa Netanjahua vstúpi do platnosti k 31. decembru budúceho roka.

Izrael aj Spojené štáty nahnevalo okrem iného aj rozhodnutie UNESCO poskytnúť plné členstvo Palestíne.

Izrael pozastavil svoju spoluprácu s UNESCO už minulý rok po tom, čo ho pobúrila rezolúcia, v ktorej sa nespomínajú židovské väzby na posvätnú Chrámovú horu v Jeruzaleme. Spojené štáty prestali posielať svoje príspevky do UNESCO už v roku 2011.

Členstvo USA v UNESCO – výber udalostí

  • 1945 – USA patrili k zakladajúcim štátom organizácie.
  • 1985–2003 – Spojené štáty prerušili členstvo v UNESCO, pretože sa im nepáčilo smerovanie a riadenie organizácie.
  • október 2011 – Spojené štáty prestali posielať UNESCO príspevky potom, čo sa jej členom stala Palestína. K rovnakému kroku vtedy pristúpil aj Izrael.
16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #UNESCO