Trump ruší dotácie pre zdravotné poisťovne, trh zažije ťažký otras

Republikán Trump reformu svojho demokratického predchodcu zvanú Obamacare dlhodobo kritizuje.

13.10.2017 07:41
debata (14)

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa sa rozhodla zrušiť dotačné platby zdravotným poisťovniam, ktoré v rámci systému zdravotnej reformy niekdajšej hlavy štátu Baracka Obamu dostávajú ako náhradu za lacnejšie poistné pre sociálne slabých klientov.

Vo vyhlásení to vo štvrtok neskoro večer miestneho času (piatok nadránom SELČ) oznámil Biely dom s tým, že takéto dotácie nie sú v súlade so zákonmi, napísala agentúra Bloomberg. Ešte pred oficiálnym oznámením o plánovanom kroku informoval Politico, že plánované opatrenie bude znamenať ťažký otras pre trh so zdravotným poistením.

Biely dom: Obama zneužíval doláre daňových poplatníkov

Republikán Trump reformu svojho demokratického predchodcu zvanú Obamacare dlhodobo kritizuje a počas minuloročnej predvolebnej kampane sľúbil, že ju zruší. Doterajšie pokusy o jej odvolanie a nahradenie iným systémom ale skončili neúspechom kvôli nejednote republikánov v Senáte USA.

Biely dom vo vyhlásení oznámil, že na základe posudkov a odporúčaní ministerstiev spravodlivosti a zdravotníctva nie je možné dotácie v súlade so zákonmi vyplácať. „Podpora poisťovní skrz tieto nezákonné platby je ďalším príkladom toho, ako predchádzajúca administratíva zneužívala doláre daňových poplatníkov,“ citoval Bloomberg z vyhlásenia Bieleho domu.

Trh sa podobného kroku obával

Úradujúci minister zdravotníctva Eric Hargan vo vyhlásení oznámil, že platby skončia okamžite bez prechodného obdobia, pretože Kongres žiadne peniaze pre tieto účely nevyčlenili.

Dotácie, ktoré sa na tento rok odhadujú na výšku siedmich miliárd dolárov (5,9 miliardy eur), sa vyplácajú mesačne a budúca platba sa očakávala v nadchádzajúcom týždni.

Trh s poistením v rámci systému Obamacare sa podobného kroku už dlhšiu dobu očividne obával. Portál Politico poznamenal, že mnoho poisťovní už z obáv o stratu dotácií zdraželo poistky na nadchádzajúci rok.

Obamovu reformu jej obhajcovia chvália za to, že umožnila miliónom doteraz nepoistených Američanov zriadiť si zdravotné poistenie. Kritici zase tvrdia, že Obamacare viedol k zdraženiu poistiek a že dotácie určené na podporu systému pokrivili poistný trh.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zdravotníctvo #Barack Obama #zdravotné poistenie #Obamacare #Donald Trump