Zeman navrhuje, aby komando zabilo Kima

Český prezident Miloš Zeman sa vyjadril, že na vyriešenie problému Severnej Kórey by pomohlo komando, ktoré by zabilo Kim Čong-una.

13.10.2017 09:46
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (44)

Ako informoval server novinky.cz, český prezident si myslí, že sankcie na severokórejský režim nezaberajú, podobne ako nezaberajú ani na Kubu a vyhrážky amerického prezidenta Donalda Trumpa adresované Pchjongjangu sú podľa neho skôr smiešne ako produktívne.

Severná Kórea začiatkom októbra uskutočnila šiesty jadrový test a vystrelila dve balistické rakety ponad japonské územie. Predtým sa režim vyhrážal, že zaútočí na ostrov Guam v tichomorí, kde majú USA základňu. Americký prezident Donald Trump na vyhrážky severokórejského režimu reagoval niekoľkokrát na twitteri, kde Kim Čong-una nazval Raketovým mužom, rovnako ako v prejave pred Valným zhromaždením OSN.

OSN v auguste pre jadrový program uvalila na KĽDR sankcie, ktorými zakázala krajine vývoz uhlia, morských plodov a železa. V septembri následne na Severnú Kóreu uvalila ďalšie doteraz najprísnejšie sankcie navrhnuté Spojenými štátmi, ktoré sú reakciou na zatiaľ posledný jadrový test krajiny. Tieto opatrenia zahŕňajú zákaz vývozu textilu z KĽDR a obmedzenie dovozu ropy, rafinovaných ropných produktov, kondenzátov a skvapalneného zemného plynu do krajiny.

Vyjadrenie českého prezidenta prichádza potom, ako v Štrasburgu pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy označil ruskú anexiu Krymu za „fait accompli“, teda hotovú vec, a Ukrajine poradil dohodnúť sa s Moskvou na kompenzácii. Toto vyjadrenie pobúrilo ukrajinských politikov.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Miloš Zeman