Katalánski politici sa sporia, či jednať, či vyhlásiť nezávislosť

V tábore katalánskych separatistov zúri spor o ďalší postup v reakcii na ultimátum, ktoré dal v stredu predsedovi regionálnej vlády Carles Puigdemontovi španielsky premiér Mariano Rajoy. Kým politici okolo Puigdemonta chcú dialóg, radikálny separatisti požadujú rozchod s ústrednou vládou v Madride. K hlasom vyzývajúcim k okamžitému vyhláseniu nezávislosti sa pripojilo vplyvné združenie separatistických iniciatív ANC, informovala agentúra AFP.

13.10.2017 17:33
Puigdemont Foto: ,
Katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont.
debata (2)

Katalánskemu premiérovi Puigdemontovi nezostáva na rozhodnutie o ďalšom postupe príliš času. Ultimátum španielskeho premiéra Rajoya, ktorý požaduje anuláciu deklarácie nezávislosti schválené v utorok regionálnym parlamentom, vyprší budúci štvrtok. Potom hrozí, že Madrid zruší Katalánsku autonómiu. Platnosť deklarácie Puigdemont krátko po jej schválení odložil kvôli snahe o vyjednávanie s Madridom.

Katalánske národné zhromaždenie (ANC), ktoré združuje niekoľko stoviek skupín usilujúcich o nezávislosť regiónu, vyzvalo Puigdemonta, aby okamžite zrušil odklad platnosti deklarácie nezávislosti. „Pretože španielsky štát každý návrh na dialóg odmieta, nemá to už žiadny zmysel,“ uviedlo ANC.

Xuclà: Nezávislosť zatiaľ záväzne vyhlásená rozhodne nebola

Rovnakú výzvu urobila tiež radikálne ľavicová strana Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), ktorá podporuje menšinovú Puigdemontovu vládu aliancie Spoločne pre áno (JXSí). Umiernená Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorá je súčasťou Puigdemontovej aliancie JXSí, zdôraznila, že podľa nej svojou utorkovou rečou predseda katalánskej vlády už nezávislosť vyhlásil.

Napríklad poslanec ústredného parlamentu v Madride za Katalánsku európsku demokratickú stranu (PDeCAT) Jordi Xuclà v piatok zdôraznil, že nezávislosť záväzne vyhlásená zatiaľ rozhodne nebola. PDeCAT je ďalšie politické zoskupenie, ktoré je súčasťou katalánskej vládnej aliancie JXSí.

Rajoy vo svojom stredajšom príhovore odmietol okrem iného snahy Kataláncov prizvať k sporu tretiu stranu, ktorá by zohrala úlohu sprostredkovateľa.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v piatok v príhovore na univerzite v Luxemburgu povedal, že komisia nemôže byť prostredníkom v spore, ak si to želá iba jedna strana. Vyjadril tiež nádej, že Katalánsko nakoniec zostane vo zväzku so Španielskom. „Ak Katalánsku dovolíme – a nič nám do toho nie je – aby sa oddelilo, iní urobia to isté. To nechcem,“ povedal Juncker podľa agentúry Reuters.

Juncker: Nechcel by som Európsku úniu, ktorá by sa skladala z 98 štátov

„Nechcel by som Európsku úniu, ktorá by sa za 15 rokov skladala z 98 štátov,“ pokračoval šéf EK. „Je to pomerne ťažké s 28 a s 27 menej ľahké, ale s 98 to proste bude nemožné,“ dodal. Štatistická agentúra EÚ Eurostat uvádza, že úniu tvorí 98 hlavných regiónov. Juncker povedal, že sa „veľmi obáva“ separatistických tendencií v Európe, a povzbudil Rajoya, aby zabezpečil, že sa situácia nedostane mimo kontrolu.

Pokiaľ ide o katalánske výzvy ohľadom sprostredkovania EÚ, Juncker uviedol, že komisia nemôže robiť sprostredkovateľa, ak by o to žiadala len jedna strana. Podľa neho by to viedlo k veľkému odporu voči EÚ.

Pre nezávislosť Katalánska sa v referende, ktoré španielske úrady považujú za nelegálne, vyslovilo viac ako 90 percent voličov. Účasť ale dosiahla len 43 percent z viac ako piatich miliónov oprávnených voličov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont