Šéfka hornej komory ruského parlamentu bude s KĽDR rokovať o zbraniach

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková bude v nedeľu rokovať so zástupcami severokórejského a juhokórejského parlamentu o zbrojných programoch Severnej Kórey.

14.10.2017 13:54
kim, korea, kldr Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un pred niekoľkými týždňami počas návštevy zariadenia na neznámom mieste v KĽDR, kde režim pracuje na svojom raketovom programe.
debata (4)

Oznámila to v sobotu ruská agentúra Ria Novosti. Moskva sa domnieva, že Severná Kórea chystá ďalší raketový test.

Matvijenková sa podľa správy v nedeľu stretne s členmi vedenia parlamentov v Soule a Pchjongjangu.

KĽDR v septembri otestovala balistickú raketu, ktorá letela 3700 kilometrov, než dopadla do Tichého oceánu. Moskva očakáva, že Pchjongjang chystá ďalší raketový test. Podobnú informáciu v sobotu priniesol juhokórejský denník Dong-Ah ilbo, ktorý sa odvoláva na vládny zdroj zo Soulu.

Moskva presadzuje, aby sa kríza okolo severokórejských testov riešila diplomatickou cestou. Čína schvaľuje plán podporovaný aj Ruskom, ktorý by umožnil pozastavenie programu severokórejského vývoja jadrových zbraní výmenou za zastavenie amerických vojenských cvičení v regióne.

Nové snímky zachytávajú možné prípravy na ďalší raketový test

Podľa denníka Dong-Ah ilbo súvisí ďalší chystaný severokórejský test s námorným cvičením, ktoré Južná Kórea a Spojené štáty plánujú spoločne začať budúci týždeň. Satelitné snímky podľa denníka ukázali, že z hangárov pri Pchjongjangu boli vyvezené balistické rakety. Washington a Soul majú podozrenie, že sa KĽDR pripravuje na odpálenie striel schopných dosiahnuť územie USA, uviedol denník. Juhokórejské ministerstvo obrany sa k záležitosti odmietlo vyjadriť.

Cvičenie, ktoré má viesť americká lietadlová loď, považuje Pchjongjang za provokáciu. Soul a Washington označujú cvičenia za demonštráciu vôle k obrane a snahu o odstrašenie totalitnej KĽDR, ktorá kvôli svojmu zbrojeniu čelí sankciám OSN. Cvičenie je plánované na 16. až 26. októbra v Japonskom a Žltom mori.

OSN kvôli jadrovým a raketovým testom uvalila na KĽDR v roku 2006 sankcie. Boli niekoľkokrát sprísnené, ale Pchjongjang od svojho kontroverzného zbrojného programu neustúpil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #KĽDR #Južná Kórea #raketový test