Gabriel: Ak USA vypovedia jadrovú dohodu s Iránom, hrozí nebezpečenstvo vojny

Ak Spojené štáty vypovedia jadrovú dohodu s Iránom alebo uvalia na túto blízkovýchodnú krajinu nové sankcie, zvýši to riziko vypuknutia vojny v relatívnej blízkosti Európy. Povedal to v sobotu nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.

14.10.2017 17:00
Sigmar Gabriel Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.
debata (32)

Reagoval tak na piatkový prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý oznámil, že Spojené štáty zavedú nové, prísnejšie protiiránske sankcie a zablokujú „všetky cesty“ Teheránu k jadrovej zbrani.

Ak by Spojené štáty zmluvu vypovedali alebo zaviedli protiiránske sankcie, dostali by sa v Iráne podľa Gabriela k moci ľudia, „ktorí boli vždy proti rokovaniam so Západom“. Hrozilo by, že by krajina opäť začala vyvíjať jadrové zbrane, povedal. „Izrael si to nenechá a budeme zase tam, kde sme boli pred desiatimi, dvanástimi rokmi – pri vojnovom nebezpečenstve v relatívnej blízkosti Európy,“ dodal Gabriel.

Podľa neho hrozí, že keď sa nebudú dodržiavať dohody, začne „rad ďalších krajín na svete uvažovať, či si tiež nekúpiť jadrové zbrane“. „A naše deti a vnuci potom budú vyrastať vo veľmi nebezpečnom svete,“ dodal dosluhujúci nemecký minister.

Prezident Trump v piatok oznámil, že bude s Kongresom a spojencami pracovať na odstránení nedostatkov dohody, ktorú Spojené štáty spolu s ďalšími šiestimi mocnosťami a Iránom uzavreli v roku 2015. Zároveň varoval, že ak sa to nepodarí, zmluva skončí.

Gabriel v sobotnom rozhovore v rádiu Deutschlandfunk uviedol, že Nemecko sa bude spolu s Britániou, Francúzskom, Čínou a Ruskom jadrovej dohody s Iránom držať.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Irán #vojna #Európa #Sigmar Gabriel #jadrová dohoda