Atlantikom sa k západnej Európe ženie hurikán Ophelia

Varovanie pred silným vetrom a výdatným dažďom, ktorý so sebou prinesie hurikán Ophelia, v sobotu vydali úrady na Azorských ostrovoch. Toto portugalské súostrovie by mal okraj hurikánu zasiahnuť v noci na nedeľu SELČ.

14.10.2017 18:55
debata (3)

Pred komplikáciami spojenými s živlom už varovali aj úrady v Írsku a Británii, informovala agentúra AFP.

Varovanie úrady vydali pre sedem z deviatich Azorských ostrovov, ktoré ležia v severnej časti Atlantického oceánu a na ktorých žije asi 245 000 obyvateľov. Výdatne by malo pršať hlavne medzi 18:00 a polnocou miestneho času (sobota 20:00 a nedeľa 02:00 SELČ). Na niektorých miestach by mohlo za hodinu spadnúť až 40 milimetrov zrážok a vietor by mohol dosiahnuť rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu, uviedli meteorológovia.

Najpostihnutejšie budú ostrovy Sao Miguel a Santa Maria, ktoré ležia vo východnej časti súostrovia. Ophelia sa podľa portugalských meteorológov Atlantikom preženie severovýchodným smerom vo vzdialenosti 150 kilometrov južne od ostrova Santa Maria.

Ohrozenie príde na výročie Veľkej búrky

Po prechode okolo Azorských ostrovov by sa mal hurikán presunúť k Írsku. Ovplyvniť by tak mal v nasledujúcich dňoch aj počasie na Britských ostrovoch. Podľa agentúry AP sa dá očakávať vietor s rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu s poryvy s rýchlosťou až 130 kilometrov za hodinu. Varovanie už meteorológovia vydali na pondelok pre západoírske grófstva Galway, Mayo, Clare, Cork a Kerry.

Britskí meteorológovia varovali pred komplikáciami, ktoré v pondelok a v utorok spôsobí hurikán Ophelia v Severnom Írsku, v Škótsku a v severnom Anglicku.

V súčasnosti Ophelia dosahuje druhý z piatich stupňov sily hurikánov. Vietor, ktorý ju sprevádza, dosahuje rýchlosť takmer 155 kilometrov za hodinu. Podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) ale Ophelia v pondelok a utorok zoslabne.

Zhodou okolností uplynie v pondelok 30 rokov od Veľkej búrky, ktorá v roku 1987 zabila v Británii dve desiatky ľudí a spadlo pre ňu odhadom viac ako 15 miliónov stromov, upozornila agentúra AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Veľká Británia #Portugalsko #západná Európa #hurikán Ophelia