Kyjevom pochodovali nacionalisti

Bez vážnejších incidentov v sobotu centrom Kyjeva prešiel pochod nacionalistov a stúpencov krajnej pravice, venovaný 75. výročiu založenia Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) kontroverzného veliteľa Stepana Banderu.

14.10.2017 21:35
Ukrajina, pochod, Kyjev Foto: ,
Kyjevom pochodovali tisícky stúpencov krajnej pravice.
debata (337)

Podľa polície, ktorá pochod asi 13 000 ľudí s pochodňami sledovala, bolo zadržaných len niekoľko ľudí za nacistické pozdravy.

Akciu, ktorá bola súčasťou osláv Dňa obrancu Ukrajiny, zorganizovali aktivisti ultrapravicových skupín Pravý sektor a Národný zbor a poslanci nacionalistickej parlamentnej strany Sloboda. Účastníci „Pochodu slávy“ skandovali heslá „Slobodu politickým väzňom“ alebo „Pamätaj cudzinec, tu je pánom Ukrajinec“ a volali slávu Banderovi a jeho blízkemu spolubojovníkovi Romanovi Šuchevyčovi.

UPA bola ozbrojený útvar ukrajinských nacionalistov, ktorý vznikol v rokoch druhej svetovej vojny na západe krajiny. Jej členovia bojovali za národný štát etnických Ukrajincov proti sovietskemu režimu, ale zo svojich domovov vyháňali aj Poliakov, Židov a v ukrajinskej Volyni aj Čechov. Vojaci UPA sa dopúšťali krutých etnických čistiek a masakrov označovaných niektorými, najmä poľskými historikmi za genocídu.

337 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Stepan Bandera #Ukrajina #pochod nacionalistov