Hurikán Ophelia ušetril Azorské ostrovy, ale mieri k Írsku

Hurikán Ophelia, ktorý sa v noci prehnal nad Azorskými ostrovmi, tam nespôsobil väčšie škody, ale smeruje ďalej k Írsku a Británii.

15.10.2017 12:37
debata

V nedeľu by mal podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) zoslabnúť, avšak na mori vytvára nebezpečné podmienky. Ophelia je označovaná za najsilnejšiu búrku, aká kedy bola vo východnej časti Atlantiku zaznamenaná.

V sobotu jej sila dosiahla tretí stupeň na päťbodovej stupnici, ktorá meria silu hurikánov. Azory minula v noci. Na siedmich z deviatich ostrovov bola vyhlásená najvyššia pohotovosť, avšak zástupca civilnej obrany ráno oznámil, že nie sú zaznamenané väčšie škody. Asi tri hodiny po polnoci SELČ sa víchor začal od Azorských ostrovov vzďaľovať.

Írsko a Británia sa pripravujú na silný vietor a dažde

V sobotu večer boli hasiči privolaní na niekoľko miest kvôli lokálnym záplavám a na ostrove Sao Miguel kvôli padnutému stromu. Zrušených bolo niekoľko letov medzi ostrovmi a tiež na portugalskú pevninu. Zasiahlo to okolo 800 pasažierov.

V nedeľu má Ophelia zoslabnúť na búrku, americké stredisko pre hurikány ale upozorňuje, že keď sa v pondelok búrka priblíži k Írsku a Británii, bude vietor stále veľmi silný. Obe krajiny budú čeliť silnému vetru a dažďu a tiež nebezpečným podmienkam na mori, uviedlo stredisko.

Írske úrady vyhlásili najvyšší stupeň pohotovosti v piatich okresoch na západe krajiny. Očakáva sa, že tam vietor v nárazoch môže dosiahnuť až 130 kilometrov za hodinu, hrozia aj záplavy. Británia pre niektoré oblasti vyhlásila na pondelok a utorok nižší – žltý stupeň pohotovosti. Pri tomto stupni sa meteorologické podmienky označujú za vážne a ľudia sú vyzvaní k opatrnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Veľká Británia #Azorské ostrovy #hurikán Ophelia