Pri požiaroch v Portugalsku a Španielsku zomrelo najmenej 39 ľudí

Najmenej 39 osôb zomrelo počas požiarov, ktoré sa v nedeľu rozhoreli v lesných oblastiach Portugalska a severovýchodného Španielska.

16.10.2017 09:16 , aktualizované: 19:37
debata

S 26 požiarmi v strede a na severe krajiny cez noc na pondelok bojovalo 3 700 hasičov.

Dobrovoľníci hasia požiare pri meste Obidos v... Foto: SITA/AP, Armando Franca
portugalsko, poziar Dobrovoľníci hasia požiare pri meste Obidos v Portugalsku.

Štyri obete v Galícii

Túto vlnu požiarov zapríčinila „teplota výrazne presahujúca sezónny priemer a dlhodobé sucho,“ uviedla hovorkyňa portugalského úradu pre civilnú ochranu Patricia Gasparová.

Na španielskej strane zomreli štyri osoby v Galícii na severozápade krajiny, kde tisíce požiarnikov a vojakov zasahovali v noci na pondelok proti 15 požiarom. Novinárov o tom informoval šéf galícijskej vlády Alberto Núñez Feijóo. Dvaja ľudia zhoreli v aute pri meste Nifrán, keď sa pokúšali plameňom uniknúť, informoval tamojší starosta. „Bolo to také neočakávané, šialené,“ komentoval vyčíňanie živlu.

K požiarom prispel aj hurikán Ophelia

Feijóo v súkromnej televízii La Sexta dodal, že plamene rozdúchaval nárazový vietor s rýchlosťou až 90 kilometrov za hodinu súvisiaci s doznievajucim hurikánom Ophelia, ktorý prešiel okolo severného pobrežia Španielska a mieri na Írsko.

Politik sa domnieva, že viacero požiarov niekto založil úmyselne. „Jedná sa o úmyselne založené požiare, ich pôvodcovia si boli vedomí toho, čo spôsobujú,“ povedal.

Päť požiarov pri meste Vigo, kde žije 300 000 osôb viedlo k evakuácii nákupného centra a továrne PSA Peugeot Citroën. Najmenej desať miestnych škôl zrušilo na pondelok výučbu. Železničná doprava medzi Vigom a Barcelonou bola zastavená, oznámila štátna železničná spoločnosť Renfe. Uzavreté boli i niektoré cesty.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Portugalsko #požiar #Požiare #lesný požiar