Trump: Kuba je zodpovedná za útoky na amerických diplomatov

Kuba je podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa zodpovedná za útoky, ktoré poškodili zdravie viac ako dvoch desiatok amerických diplomatických pracovníkov na tomto karibskom ostrove.

17.10.2017 07:21
debata (32)

Trump to povedal na tlačovej konferencii v Bielom dome. USA koncom septembra kvôli incidentom stiahli z veľvyslanectva na Kube všetok personál, ktorý nie je nevyhnutný.

„Skutočne si myslím, že Kuba je zodpovedná,“ povedal Trump o útokoch, ktoré označil za „veľmi neobvyklé“. Prezident nespresnil, či si myslí, že útoky Havana sama spáchala, alebo za ne len nesie zodpovednosť, pretože sa stali na kubánskom území.

Americká vláda už skôr uviedla, že Kuba nesie zodpovednosť za bezpečie amerických diplomatov v krajine, Havanu z útokov ale neobvinila. Personálny šéf Bieleho domu John Kelly povedal, že je presvedčený, že Kuba mohla útokom zabrániť.

Pri záhadných útokoch utrpelo ujmu 22 Američanov. Jednotlivé prípady sa od seba veľmi líšili, od vážneho poškodenia či straty sluchu až po poškodení mozgu či nevoľnosť. Diplomati boli mnohokrát po veľmi krátkom pobyte v Havane nútení vrátiť sa do vlasti. Zdravotné problémy podobného charakteru ohlásilo aj niekoľko kanadských diplomatov.

USA v reakcii na útoky na začiatku októbra vyhostili 15 kubánskych diplomatov z veľvyslanectva vo Washingtone.

Washington a Havana majú komplikované diplomatické vzťahy, ktoré v roku 2015 z iniciatívy vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu po viac ako polstoročí obnovili. Jeho nástupca Trump má ku kubánskemu režimu výrazne rezervovanejší postoj a čiastočne zvrátil niektoré ústretové kroky Obamovej vlády.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kuba #diplomacia #Donald Trump #akustické útoky