V centre Kyjeva sa demonštrovalo za reformu ukrajinskej politiky

V centre Kyjeva podľa médií platili mimoriadne bezpečnostné obmedzenia.

17.10.2017 20:14
ukrajina protest Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorého dekrét o zákaze šírenia ruských sociálnych sietí začal platiť v stredu, nedávno na tlačovej konferencii v Kyjeve prekypoval rozhodnosťou.
debata (96)

Niekoľko tisíc prívržencov opozície pred sídlom ukrajinského parlamentu požadovalo politickú reformu, vrátane zmeny volebného systému, vytvorenie nezávislého protikorupčného súdu a zrušenie poslaneckej imunity. Demonštrácia prerástla v potýčky s políciou.

V centre Kyjeva podľa médií platili mimoriadne bezpečnostné obmedzenia, oficiálne odôvodňované návštevou maltskej prezidentky. Budovu parlamentu strážili stovky ťažkoodencov. Na dodržiavanie poriadku dohliadalo podľa ukrajinského denníka 3 500 policajtov a príslušníkov polovojenských jednotiek.

Demonštranti sa pred parlamentnou budovou pokúsili postaviť stany a dostali sa do stretu s políciou. Bránili sa pritom policajnými štítmi, ktoré strážcom poriadku vzali. Najmenej dvaja demonštranti a jeden policajt boli pri incidente zranení, o počte zadržaných sa médiá nezmieňujú.

Na demonštrácii sa zišli prívrženci rôznych politických síl, vrátane strany bývalej premiérky Julie Tymošenkovej či hnutie bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý sa zo spojenca prezidenta Petra Porošenka premenil v odporcu hlavy ukrajinského štátu a prišiel o ukrajinské občianstvo. Polícia odhadla počet demonštrantov na zhruba 4 500.

Saakašvili pred demonštrantmi vyzval Porošenka k demisii, pretože inak sa nič k lepšiemu nezmení. „Kým je Porošenko (pri moci), pokrok a boj s korupciou nenastane, zostane len mizéria a emigrácia,“ vyhlásil.

Podľa demonštrantov súčasný režim za tri roky pri moci neurobil nič, aby zmenil politický systém v krajine, prezident a parlament nesplnili svoje predvolebné sľuby.

Sám Porošenko predložil parlamentu návrh ústavného zákona rušiaceho poslaneckú imunitu od 1. januára 2020. Prezident svoj krok vysvetlil tým, že imunita sa zmenila v „záruku beztrestnosti“. Demonštranti požadujú zrušenie poslaneckej imunity už od budúceho roka.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Ukrajina