Katalánci vyrazili do ulíc, protestovali proti zatknutiu separatistických lídrov

Desaťtisíce Kataláncov vyrazili v utorok večer do ulíc Barcelony a ďalších miest španielskeho autonómneho regiónu, aby protestovali proti zatknutiu dvoch separatistických lídrov.

18.10.2017 01:00
debata (13)

Dvojicu, ktorá sa ocitla vo väzbe pre obvinenie z organizovania protestov predchádzajúcich referendu o katalánskej nezávislosti, označil katalánsky premiér Carles Puigdemont za politických väzňov, čo Madrid odmietol. Na pokojnú demonštráciu dorazili aj zástupcovia katalánskej samosprávy a barcelonskej radnice, uviedol denník La Vanguardia.

Katalánci v Barcelone 17. októbra 2017... Foto: SITA/AP, Emilio Morenatti
Španielsko, Katalánsko, Barcelona, protest Katalánci v Barcelone 17. októbra 2017 protestovali proti uväzneniu dvoch separatistických lídrov.

Najväčší z pochodov sa začal po 20:00 SELČ v centre Barcelony, kde sa zástup ľudí so sviečkami v rukách vydal k sídlam organizácií, ktorých vodcov na žiadosť španielskej prokuratúry v pondelok súd poslal do väzby. Podľa polície sa akcie zúčastnilo približne 200 000 ľudí. Organizátori zamýšľali usporiadať úplne tichý sprievod, z davu sa však podľa médií ozývali pokriky „Nie sme všetci, chýbajú tu väzni“ či „Všetci sme Jordi“.

Dvaja muži s týmto krstným menom, Jordi Sánchez z Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) a Jordi Cuixart z organizácie Omnium Cultural, sú vo väzbe pre organizovanie protestov z 20. septembra. Tie zvolali šéfovia týchto organizácií po tom, keď španielska polícia vykonala kvôli plánovanému referendu raziu na úradoch katalánskej vlády a zadržala skupinu katalánskych úradníkov.

„Sánchez a Cuixart sú čestní ľudia, ktorým záleží na tejto krajine, a kvôli tomu sú väzňami a rukojemníkmi Španielskeho kráľovstva,“ povedal počas večernej demonštrácie podpredseda ANC Agustí Alcoberro, ktorý obvinil španielsky súd z poplatnosti politickej moci.

Demonštranti sa pokojne rozišli po 22:00 SELČ. Približne 5000 ľudí protestovalo v mestách Girona či Tarragona, aj tam sa akcie obišli bez problémov.

Madrid považuje referendum z 1. októbra za nelegálne a snažil sa mu preto zabrániť súdne aj silou. Označenie Sáncheza a Cuixarta za politických väzňov v utorok odmietol zástupca španielskej vlády v Katalánsku Enric Millo. „Sudkyňa sa rozhodla poslať do väzenia dve osoby za vzburu, nie za ich ideály,“ vyhlásil Millo v španielskom rozhlase.

Katalánski stúpenci nezávislosti od Španielska sa nemienia s väzbou zmieriť a chcú protestovať ďalej – organizátori utorkových protestov už ohlásili veľkú demonštráciu na sobotu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko