Pád Rakky znamená koniec aj začiatok

Pád Rakky, sýrskeho mesta, ktoré vyhlásil tzv. Islamský štát ešte v roku 2013 za svoju metropolu, znamená blížiaci sa koniec protiteroristickej operácie v Sýrii. Zároveň však, ako pripomína väčšina pozorovateľov, je to začiatok zápasu o zaplnenie vákua po islamských radikáloch.

19.10.2017 11:00
Rakka Foto: ,
Vojak sýrskych demokratických síl stojí medzi ruinami v Rakke.
debata (43)

„Kurdské jednotky a arabskí bojovníci podporovaní medzinárodnou koalíciou vedenou USA síce po roku úsilia nakoniec v Rakke zvíťazili, ale niektoré štáty si už dávno predtým začali deliť sféry vplyvu v krajine,“ pripomína aj denník Times.

Podľa neho sýrsky koláč si chcú podeliť USA, Turecko, krajiny v Perzskom zálive, ktorí podporujú povstalcov (tzv. umiernenú opozíciu, cieľom ktorej je zvrhnúť vládu v Damasku – pozn. aut.), ale záujem o upevnenie vplyvu má vraj aj Rusko, Irán a šiitské sily, ktoré podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Pôvodne protiasádovské povstanie sa zinternaciona­lizovalo a spomínané krajiny sa v ňom angažujú vojenskou prítomnosťou, dodávkami zbraní či finančnými injekciami.

Oficiálne však napríklad Washington chce pomáhať sýrskym civilistom v oslobodených oblastiach. „Po úplnom skončení operácie začnú USA a jeho spojenci z medzinárodnej koalície s dodávkami humanitárnej pomoci, ako aj s pomocou pri výstavbe infraštruktúry,“ tlmočila najnovšie oficiálny plán Američanov Heather Nauertová, hovorkyňa ministerstva zahraničia USA.

Pritom ešte v utorok v televízii NBC News tvrdila, že Washington nemá žiaden presný plán týkajúci sa Sýrie po oslobodení Rakky od islamských teroristov. Americké médiá však boli otvorenejšie, keď nevylúčili, že najpravdepodob­nejšou úlohou USA bude nedopustiť kontrolu Damasku a Teheránu nad východnou časťou Sýrie.

Je tu však aj čoraz väčší iránsky vplyv v Iraku a Sýrii, ktorý budí neskrývanú nevôľu hlavne v Izraeli. Aj preto počas pondelkovej návštevy Tel Avivu ruský minister Sergej Šojgu ubezpečil izraelského rezortného kolegu Avigdora Liebermana, že Rusko ani po skončení operácie v Sýrii neráta so stiahnutím svojich jednotiek zo Sýrie. Konkrétne z leteckej základne Hmejmim a Latákija, ako aj z námornej základne v Tartúse.

Pravdepodobne to napokon potvrdil aj ruský prezident Vladimir Putin v stredajšom telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Podľa Moskvy napríklad na základni Hmejmim zostane všetkých 34 bojových lietadiel.

„Hlavnou úlohou našich ozbrojených síl v Sýrii je likvidácia teroristov a nič iné,“ povedal pre agentúru FAN politológ Vladimir Šapovalov v reakcii na rôzne špekulácie o skutočných ruských plánoch v Sýrii, ktoré majú podľa neho „znížiť úlohu Ruska a jeho podiel na víťazstve nad teroristami“.

Sýrske demokratické sily oslavovali oslobodenie Rakky, v pozadí zničené budovy.

Obavy Tel Avivu však pretrvávajú. Vyplývajú hlavne z predpokladu, že Teherán využije svoj vplyv a vytvorí cez Irak a Sýriu akýsi koridor, ktorý by ho spojil s príslušníkmi ozbrojenej zložky hnutia Hizballáh dislokovanými v Libanone. V tejto súvislosti sa situáciu pokúsil upokojiť Zvi Magen, bývalý pracovník velenia rozviedky v izraelskom generálnom štábe a následne veľvyslanec v Moskve.

„Rusko bude v Sýrii presadzovať myšlienku federácie. Moskva dostatočne opatrne pracuje so všetkými vonkajšími hráčmi. Turecko, Irán, Saudská Arábia aj Izrael majú také či onaké záujmy v Sýrii. Rusko sa s tým však dokáže popasovať. Nemožno poprieť, že to robí celkom dobre,“ zhodnotil Magen ruské aktivity na pozadí pokusov „rozdeliť“ si sýrsky koláč vplyvu pre portál Vzgľad .

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Rakka