Rakúsko podľa víťaza volieb Kurza nechce do Visegrádskej štvorky

Víťaz rakúskych parlamentných volieb a očakávaný budúci kancelár Sebastian Kurz nemá záujem o pričlenenie svojej krajiny k Visegrádskej skupine (V4), ktorú tvorí Slovensko, Česká republika, Poľsko a Maďarsko.

19.10.2017 17:23
Sebastian Kurz, rakúske voľby Foto: ,
Sebastian Kurz si myslí, že budúcnosť Rakúska nie je úzko spätá s V4.
debata (27)

Na štvrtkovej návšteve Bruselu predseda ľudovej strany ÖVP Kurz podľa agentúry APA zdôraznil, že jeho vláda bude proeurópska. Niektoré postoje V4 sú naopak v Európskej únii vnímané ako kritické voči Bruselu.

„Považujeme sa za predmostie Európskej únie,“ povedal o alpskej republike Kurz. „Chcem úzko spolupracovať s Nemeckom a Francúzskom a s ďalšími štátmi. Zároveň chcem mať dobré vzťahy s východnou Európou. Cieľom je napätie v Európskej únii zmierniť a nie zväčšiť,“ uviedol.

Kurz k tomu dodal, že ak Rakúsko, ktoré leží v geografickom srdci Európy, bude k jednote únie môcť nejako prispieť, tak to urobí. „To ale neznamená pristúpenie k visegrádskym štátom,“ vysvetlil.

Strache presadzoval pričlenenie Rakúska k V4

V Rakúsku sa v poslednom čase o možnom pričlenení k V4 pod Kurzovým vedením hovorilo, ako spoločný záujem potom sa často spomína kritický postoj k migračnej kríze. Kurz k týmto špekuláciám vo štvrtok povedal, že ich šírila sociálna demokracia SPÖ, ktorá vo voľbách skončila na druhom mieste za ľudovcami.

O rakúskom členstvo vo V4 hovoril v predvolebnej kampani aj šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Jeho strana, ktorú kritici označujú za pravicovo populistickú, skončila vo voľbách tretia a predpokladá sa, že by mohla s ÖVP vytvoriť vládnu koalíciu. FPÖ sa o pripojení Viedne k visegrádskemu zoskupeniu už neúspešne pokúšala, vlani v októbri ale požiadavku slobodných odmietol rakúsky parlament.

Rakúsko by ako člena V4 rád videl aj český prezident Miloš Zeman. Vlani v reakcii na Kurzov postoj v úlohe ministra zahraničia označil Viedeň za vítaného spojenca. Ako príklad spoločných záujmov zmienil Zeman práve otázku migrácie.

Fico: V4 je silná značka

To, že sa po rakúskych voľbách objavujú úvahy o rozširovaní Visegrádskej švorky (V4), svedčí podľa premiéra Roberta Fica o sile tejto regionálnej skupiny. „Ak sú diskusie, či by sa V4 nemala rozširovať, tak to len ukazuje na to, že ideme správnou cestou,“ povedal pred zasadnutím Európskej rady v Bruseli Fico na otázku, čo na úvahy o rozširovaní V4 hovorí.

Pripomenul, že už existuje dobre etablovaný formát V4+, keď sa lídri Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska stretnú s lídrom inej krajiny, a ako dodal „bolo by veľmi zlé originálnu značku teraz posúvať, lebo V5 nie je V4“. Záujem patriť do visegrádu prejavil šéf rakúskej strany slobodných Heinz-Christian Strache.

Lídri V4 sa vo formáte V4+ stretli napríklad s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Al Sísím, izraelským premiérom Benjaminom Netanyahuom či nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Ako premiér povedal, po stredajšom stretnutí s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom padol zo strany komisie návrh stretávať sa v tomto formáte častejšie na úrovni lídrov, ale aj šerpov.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Sebastian Kurz #krajiny V4