Americká veľvyslankyňa pri OSN: Sme protiruskí, lebo Rusko proti nám vedie vojnu

Rusko proti Spojeným štátom vedie vojnu, a preto sa nemôže čudovať, že Američania sú protiruskí. Vo štvrtok to na konferencii o medzinárodnej politike v New Yorku vyhlásila americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haley.

19.10.2017 18:17
debata (113)

„Rusi – požehnaj im Pánboh – sa pýtajú: ‚Prečo sú Američania protiruskí? A prečo sme zaviedli sankcie?‘ Nuž, je to jednoduché – nemiešajte sa do našich volieb, a my nebudeme protiruskí,“ povedala Haley. „Keď si nejaká krajina zmyslí a začne zasahovať do volieb v inej krajine, tak to je vojna,“ dodala americká veľvyslankyňa.

Rusko podľa informácií tajných služieb USA zasahovalo do kampane pred americkými prezidentskými voľbami, pretože si prialo víťazstvo súčasného prezidenta Donalda Trumpa. Kremeľ tieto informácie odmieta, Trump na ne reaguje väčšinou vyhýbavo, napríklad s protiargumentom, že aj iné krajiny zasahujú do volieb.

Podobné skúsenosti so zasahovaním do volieb majú v posledných rokoch aj iné krajiny, napríklad Holandsko či Francúzsko. Vo Francúzsku Moskva napríklad podporovala nacionalistickú političku Marine Le Penovú, čo neskorší víťaz volieb Emmanuel Macron otvorene vytkol ruskému prezidentovi Vladimirovi Purtinovi hneď na prvom stretnutí.

Putin: USA chcú vytlačiť Rusko z európskeho energického trhu

Sankcie, ktoré voči Rusku schválil americký Kongres v júli, majú za cieľ vytlačiť Rusko z európskeho energetického trhu a presadiť tam drahší americký skvapalnený zemný plyn. Na štvrtkovej konferencii v Soči venovanej medzinárodnej politike to povedal ruský prezident Vladimir Putin.

Putin ďalej kritizoval Spojené štáty za neplnenie ich povinností v rámci Dohovoru o chemických zbraniach, Washington sa podľa neho správa nespoľahlivo. „Spojené štáty zostávajú jediným a najsilnejším vlastníkom tohto typu zbraní hromadného ničenia. Spojené štáty navyše posunuli termín pre likvidáciu svojich chemických zbraní z roku 2007 na rok 2023,“ cituje agentúra TASS prezidenta.

Hlava ruského štátu sa tiež okrem iného vyjadrila ku konfliktom na Blízkom východe a Kórejskom polostrove. Moskva podľa Putina dôrazne odsudzuje severokórejský jadrový program a jeho testovanie, presadzuje však riešenie situácie iba dialógom. „Tento problém je potrebné riešiť samozrejme dialógom a nestavať KĽDR do rohu. Nevyhrážať použitím sily a neznižovať sa k otvorenej hrubosti a nadávkam,“ uviedol Putin.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #KĽDR #Vladimir Putin #Nikki Haleyová