Redaktorka rádia Echo Moskvy je v kóme, za útokom je 'telepatické prenasledovanie'

Podľa predbežných informácií je útočníkom cudzinec, zrejme psychicky nevyrovnaný.

23.10.2017 14:09 , aktualizované: 18:44
Tatiana Feľgengauerová Foto:
Muž ozbrojený nožom vtrhol do budovy ruskej nezávislej rozhlasovej stanice Echo Moskvy a pobodal zástupkyňu šéfredaktora Tatianu Feľgengauerovú (32).
debata (31)

Neznámy páchateľ vtrhol do budovy ruskej nezávislej rozhlasovej stanice Echo Moskvy a pobodal zástupkyňu šéfredaktora Tatianu Feľgengauerovú. Ženu previezli do nemocnice a momentálne je v kóme. Pôvodné informácie pritom hovorili o tom, že je mimo ohrozenia života.

Podľa predbežných informácií je útočníkom cudzinec, zrejme psychicky nevyrovnaný.

„Muž, ktorý vtrhol do (budovy) rádiá, oslepil strážneho sprejom s dráždivou látkou a bodol nožom do krku moderátorku Tatianu Feľgengauerovú. (Žena) bola hospitalizovaná, zaviedli jej katéter,“ uviedol šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venediktov.

Policajti zatýkajú muža, ktorý dobodal... Foto: SITA/AP, Vitaly Ruvinsky
echo moskvy, zatknutie, moskva, rusko Policajti zatýkajú muža, ktorý dobodal zástupkyňu šéfredaktora rádia Echo Moskvy Taťjanu Felgengauerovú.

Kritici Putina

Muža zadržali a odovzdali do rúk polície, uviedla rozhlasová stanica na svojich webových stránkach.

Podľa agentúry TASS mal útočník pri sebe izraelské dokumenty. Venediktov na facebooku napísal, že ide o istého Borisa Grica, ktorý je cudzincom a istú dobu žije v Izraeli.

Z Gricovho blogu vyplýva, že Feľgengauerovú poznal a obviňoval ju z „telepatického prenasledovania“. Jeho príčetnosť bude podľa ruských médií predmetom skúmania.

Vyšetrovatelia tvrdia, že motívy útoku boli najskôr osobné a s novinárskou činnosťou Feľgengauerovej nesúvisia. Polícia ale zatiaľ žiadnu vyšetrovaciu verziu nevylúčila.

Echo Moskvy patrí k hlavným opozičným médiám v Rusku, hoci jeho väčšinovým vlastníkom je dcérska spoločnosť štátneho energetického gigantu Gazprom. Rozhlasová stanica pozorne sleduje ruskú opozičnú scénu a publikuje názory väčšinou silno kritické k politike Kremľa. Často ale dáva miesto aj obhajcom ruského režimu.

Pokus o umlčanie

Útoky proti Echu Moskvy nie sú ojedinelé, redaktori si v minulosti v niekoľkých prípadoch sťažovali na anonymné vyhrážky smrťou. Komentátorka rozhlasovej stanice Julija Latyninová, jedna z najvášnivejších kritičiek ruského režimu, v septembri z obavy o svoj život opustila Rusko a oznámila, že sa do vlasti nemieni vrátiť.

Ruský zväz novinárov označil posledný útok na opozičnú novinárku za „pokus umlčať hlásateľa alternatívnych názorov“.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #novinárka #redakcia #rádio #útok nožom #Echo Moskvy