Za odkúpenie ošipárne v Letoch Česko zaplatí zhruba 450 miliónov korún

Za odkúpenie ošipárne v Letoch na Písecku, ktorá stojí na mieste bývalého koncentračného tábora pre Rómov, Česko zaplatí zhruba 450 miliónov vrátane dane z pridanej hodnoty. Zmluvu o odkúpení odtajnila vláda.

23.10.2017 16:11
debata

Kúpu schválila už v auguste. Zmluvu s firmou AGPI, ktorá ošipárne prevádzkuje, by mali podpísať v najbližšej dobe, povedal po rokovaní vlády minister kultúry Daniel Herman (KDU-ČSL).

Prevádzka ošipárne by mohla byť podľa skorších informácií ukončená do niekoľkých mesiacov, na mieste tábora má počas najbližších rokov vzniknúť pamätník. Za neprimeranú vzhľadom k odhadovanej cene, ktorá sa pohybuje okolo 200 miliónov korún ( 7 785 130 eur), považuje konečnú sumu minister financií Ivan Pilný (ANO). Za uzavretie zmluvy preto nehlasoval. Novinárom dnes povedal, že z hlasovania odišiel. Herman výške sumy zdôvodnil verejným záujmom.

Presne štát podľa ministerstva kultúry zaplatí 450 814 796 korún (17 548 259 eur) vrátane DPH, 372 574 380 korún (14 502 700 eur) bez DPH.

O vykúpení ošipárne a vybudovaní dôstojného pietneho miesta na území tábora sa hovorí viac ako dve dekády, predchádzajúce vlády problém odsúvali. Česko za ošipárne na rómskom pietnom mieste žalo kritiku domácich i medzinárodných organizácií. Na odstránenie farmy niekoľkokrát vyzval aj Európsky parlament.

Po podpise zmluvy musia dať súhlas s predajom areálu štátu ešte akcionári podniku na valnom zhromaždení. Kúpna zmluva nadobudne účinnosť po Novom roku, uviedol predtým podpredseda predstavenstva AGPI Jan Čech. Spoločnosť AGPI pôvodne uprednostňovala výmenu za ošipárne na inom mieste, tento rok súhlasila s finančnou kompenzáciou. Pozemky pod budovami patria štátu.

Kauza sa tiahne desaťročia

Podľa skoršieho vyjadrenia ministerstva kultúry by po podpise kúpnej zmluvy nasledovala demolácia, asanácia priestoru, spracovanie projektovej dokumentácie k pamätníku a jeho výstavba. Úprava areálu je záležitosťou ďalších rokov.

Cenu za ošipárne odhadovali na niekoľko stoviek miliónov korún. V júni 1998 vtedajší minister Vladimír Mlynár povedal, že súdne odhady ceny ošipárne boli v tom čase 50 miliónov korún (1 946 282 eur) a trhový odhad podľa majiteľov 140 miliónov (5 449 591eur), vlastníci ale požadovali 300 (11 677 695 eur) miliónov korún. Prezident Miloš Zeman pred niekoľkými mesiacmi uviedol, že ešte ako premiér farmu odmietol zrušiť, pretože by to daňovníkov vtedy stálo asi 400 miliónov (15 570 260 eur).

Zeman je vraj tiež proti likvidovaniu prosperujúceho podniku. Už skôr hovoril o tom, že by o prácu prišlo množstvo ľudí. Podľa Hermana však v letskom chlieve pracuje len osem zamestnancov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #rómsky holokaust #ošipáreň