Orbán v prejave pripomenul povstanie v Budapešti a horlil proti migrácii

"Ak sú sloboda a národná nezávislosť stratené, zostávame ešte my," povedal v prejave maďarský premiér Viktor Orbán.

23.10.2017 22:25
debata (34)

Orbán pripomenul protikomunistické povstanie v Budapešti v roku 1956, po ktorého rozdrvení sovietskymi tankami státisíce Maďarov utieklo na Západ. Opakovane sa tiež vyslovil proti preberaniu migrantov.

„Ak sú sloboda a národná nezávislosť stratené, zostávame ešte my,“ povedal v prejave, v ktorom hovoril o boji proti sovietskej nadvláde aj o obrane pred migračnou vlnou, valiacej sa do Európy.

Dielo záhadnej finančnej sily

Oboje – komunizmus aj globalizácia spolu s migráciou – totiž podľa neho hrozia zničením maďarskej histórie a kultúry. Ale maďarskú túžbu po slobode nemožno podľa premiéra potlačiť.

Maďarský premiér Viktor Orbán si pripomenul v... Foto: Reuters, LASZLO BALOGH
orban Maďarský premiér Viktor Orbán si pripomenul v pondelok 61. výročie protikomunistického povstania v Budapešti v roku 1956.

Orbán podľa agentúry DPA vlnu miliónov migrantov označil za dielo záhadnej finančnej sily, ktorá ich prinútila k invázii do Európy, aby ju premenili v „zmiešaný kontinent“. V srdci tohto zápasu o osud kontinentu je podľa Orbána čoby „zóna bez migrantov“ východná časť strednej Európy, odmietajúca kvóty na prerozdeľovanie utečencov.

S nikým sa nezmiešať v taviacom kotlíku

Orbán priamo nemenoval amerického miliardára Georgea Sorosa, ktorého nadácia prispieva aj organizáciám pomáhajúcim utečencom. V súčasnosti ale Orbánova vláda organizuje dotazníkovú kampaň, v ktorej majú občania odpovedať na otázky ohľadom údajného Sorosovho plánu zaplaviť Európu utečencami z Ázie a Afriky, aby zničili „kresťanskú a národnú identitu“ európskych národov, poznamenala DPA.

Orbán vyhlásil, že západná Európa možno maďarské povstanie obdivovala, ale Maďarov nechápala.

„Nedokázali pochopiť, že trváme na našej kultúre a spôsobe života až do konca, že sa nechceme s nikým zmiešať v taviacom kotlíku. Chceme, aby rešpektovali, kto a čo sme,“ vyhlásil podľa agentúry MTI a dodal, že Maďarom čoby „statočnému a bojujúcemu národu "nerozumie ani súčasný Brusel, pretože "ani nemôže rozumieť Maďarsku“.

Komunisti sa snažili urobiť z Maďarov „homo sovieticus“

Európa sa podľa premiéra vykoľajila a mieri do slepej uličky a mnoho členských štátov Európskej únie sa stalo „rukojemníkmi ríše finančného špekulanta“. Zatiaľ čo v minulom storočí ťažkosti vytvárali ríše hrmotajúce zbraňami, súčasné impéria vznikajú v tieni globalizácie. Nemajú jasné hranice, ale sieť médií a desiatky tisíc platených pracovníkov, ktorí im slúžia.

„Konajú rýchlo, sú silní a brutálni,“ tvrdil premiér a varoval, že „všetko, čo považujeme za maďarský spôsob života, je opäť ohrozené“. Kým komunisti sa snažili urobiť z Maďarov „homo sovieticus“, silám globalizácie ide o „homo brusselicus“, tvrdil.

Kým Brusel nevráti štátom ich suverenitu…

Preto je podľa Orbána znovu nutný podobný obrat, aký po páde komunizmu zaistil slobodu. „Chceme bezpečnú, spravodlivú, občiansku, kresťanskú a slobodnú Európu,“ vyhlásil. Všetky voľby v Európe sú teraz podľa neho kľúčové, pretože sa rozhoduje o tom, či si ľudia vezmú späť rozhodovanie o národných záležitostiach, alebo kontrolu prenechajú európskym byrokratom, úzko spätým s podnikateľskými elitami.

Mnoho ľudí si myslí, že už je to nemožné, ale v možnosť zmien neverili ani ľudia v roku 1956 či 1988. „Kým Brusel nevráti (štátom ich) suverenitu, kormidlo Európy sa nemôže otočiť správnym smerom,“ zdôraznil.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Budapešť #povstanie #prejav #migrácia