Putinovi blízki vraj kontrolujú majetok za 24 miliárd dolárov

Ľudia z okolia ruského prezidenta Vladimira Putina majú pod kontrolou aktíva v hodnote desatiny ruského štátneho rozpočtu. Uvádza to medzinárodná mimovládna organizácia Centrum pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP), o ktorej informujú ruské opozičné médiá.

25.10.2017 12:08
debata (109)

Súhrnný majetok Putinových príbuzných a blízkych správa odhaduje na takmer 24 miliárd dolárov.

Mnohí z ľudí, ktorých investigatívni autori označujú za Putinových „príbuzných, starých priateľov či priateľov, ktorí sa stali príbuznými“, sú napojení na mohutné ropné a plynárenské firmy, prípadne iné ruské štátne podniky. Zo známych oligarchov k nim patrí napríklad finančník Jurij Kovaľčuk, majiteľ holdingu Novatek Gennadij Timčenko alebo bratia Arkadij a Boris Rotenberg, Putinovi priatelia z detstva.

Osobitnú skupinu tvoria ľudia, ktorí vlastnia ohromné ​​majetky, ale nedokážu vysvetliť ich pôvod. Tento fakt, spolu s napojením na prezidenta, vyvoláva otázku, či im ich imanie skutočne patrí, alebo či sú len nastrčenými vlastníkmi.

Podľa OCCRP ide o Michaila Šelomova, Sergeja Roldugina a Pjotra Kolbina. Títo ľudia údajne nemajú prehľad o tom, aké firmy im patria, verejnosť ich nepozná a obchodným aktivitám sa nevenujú. Putin v júnovom rozhovore s americkým režisérom Oliverom Stonom vyhlásil, že nevlastní majetok, ktorý sa mu pripisuje. Žiadne peniaze si vraj so sebou do hrobu nevezme, pretože „rubáš nemá vrecká“.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #majetok #Vladimir Putin